петък, 26 април 2024 г.

Загубите на Формула 1 за 2020 г. възлизат на $386 млн.

Формула 1 публикува финансовия си отчет за 2020 г., от който става ясно, че печалбите от Гран при състезанията в контекста на пандемията са намалели с 44%, а общата загуба възлиза на $386 милиона. Глобалните приходи, в сравнение с 2,022 милиарда през 2019 г., са паднали миналата година до 1,145 милиарда. В същото време размерът на наградния фонд, разпределен между отборите, е намалял от $1,012 млрд. на $711 млн. Собствениците на спорта от „Либърти Медия“ отбелязват, че един от основните фактори за загубите, е принудителното редуциране на календара. Много организатори пък изобщо не плащаха такси за гонките през 2020 г. поради липсата на зрители на трибуните.
В същото време стана ясно, че Фернандо Алонсо няма да участва в представянето на „Алпин“ другата седмица. Френският отбор ще покаже новия си автомобил на 2 март, когато ще излезе и болидът за 2021 г. на „Мерцедес“.
Двукратният световен шампион ще се завърне във Формула 1 този сезон, но това ще стане по-трудно от очакваното. Причината е, че испанецът бе блъснат от кола, докато караше колело в Лугано, след което претърпя операция на горната челюст. Пилотът бе задържан за наблюдение в болница 48 часа след хирургическата интервенция, след което бе изписан, за да продължи възстановяването си у дома.
„Състоянието му не позволява да извършва каквито и да било комуникационни и маркетингови дейности, докато навлиза в критичен етап от предсезонната си подготовка“, казаха от тима.
Бившият мениджър на Фернандо Флавио Бриаторе изрази особено недоволство от пилота заради инцидента. Италианецът каза, че отдавна убеждавал състезателя да спре да кара велосипед по пътищата и да тренира с маунтинбайк в планината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html