четвъртък, 18 април 2024 г.

Томислав Дончев: Борисов ще е премиер, ако ГЕРБ спечели изборите

„Правителството не организира изборите. Те се организират от ЦИК и изборните администрации. Правителството участва само в логистичното подпомагане с транспорт например“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ.

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

„Няма пряка рестрикция или ограничение в законодателството да участвам в организирането на изборите, но за мен е проява на лош вкус да организираш изборите и да участваш в тях. Ще видим дали ще водя друга листа освен Габрово. Ще видите имената и състава на листите съвсем скоро, когато дойде срокът за регистрация или ще бъде организирано събитие и ще ги представим преди това. Няма тактическо коварство. Полагат се усилия до последния момента да се събере най-силният отбор“, заяви Дончев.

Той бе категоричен, че добро представяне за ГЕРБ е да бъде първа политическа сила с достатъчен парламентарен ресурс, който да позволи управление.

„Труден е отговорът с кой бихме управлявали. Честно е да се говори, че бихме управлявали с партньорите, с които имаме коалиционно разбирателство в годините назад. Всички коалиции досега са се случвали след преговори в продължение на месеци понякога. Водим разговор без кръчмар. Не знаем какво ще е представителството в следващия парламент. Не съм видял ясни политически заявки на политическите сили. Има политически сили, чиято единствена теза за политическа легитимност е, че са против нас, но това не е достатъчно – да си против някой, за да си интересен и ценен. В политиката е като в отношенията между хората – трябва да се постъпва честно и почтено“, заяви той.

На въпрос дали биха направили правителство на малцинството, той заяви: „Зависи колко е на малцинството и на чия подкрепа разчита. Лидерът на политическата сила, която е спечелила изборите, е редно да е министър-председател. Много безобразия са се случили, използвайки името на България. Много хубаво звучи експертен кабинет, но обичайно такива формати са се проваляли. Ако някой е добър експерт, не значи, че е добър политик. Той трябва да формулира цели, да увлича другите да вървят след него“, допълни Дончев.

На въпрос дали от ГЕРБ биха влезли в коалиция с ДПС, Дончев отговори: „Не, по куп причини“. „В парламентарната практика има два критерия коя политическа сила определя себе си като част от политическото мнозинство или опозиция, това е как е гласувано по отношение избора на кабинет и как гласува за държавния бюджет“, заяви той.

„Политика със заклинания не се правят. Редно е да се отдели време и да се опитаме да водим смислен политически разговор“, допълни Дончев. По думите му в Изборния кодекс има ограничение за броя изборни секции в страните извън ЕС, но вицепремиерът Екатерина Захариева прави всичко възможно да се осигури възможността за гласуване на хората зад граница и ще продължат да го правят.

Дончев заяви, че се чувства добре след прекарания COVID. „Трудно е да отговоря откъде съм се заразил. Имам подозрения, но половината от хората около мен вече са го изкарали. Засега няма тежки странични последици. Неприятно изживяване е. Призовавам всички да бъдат внимателни“, допълни вицепремиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html