петък, 19 април 2024 г.

Си Цзинпин обяви, че Китай е постигнал пълна победа над бедността

Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че страната му е сътворила истинско чудо – елиминирала е крайната бедност сред огромното си по численост население.

„Днес Китай най-тържествено обявява пълна победа над бедността. Посрещаме 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия с победа, извоювана с целенасочени усилия от цялата партия и от целия китайски народ, от всички етнически групи“.

Си Цзинпин заяви, че никоя друга държава не е успявала да спаси стотици милиони хора от бедност за толкова кратко време. Успехът на Китай се дължи, заяви Си – на социалистическата система и на партията. Освен това китайският президент предложи да сподели опита в това отношение с останалите развиващи се икономики.

По данни на Световната банка 800 милиона души в Китай са спасени от крайна бедност, откакто през 70-те години на миналия век компартията в Пекин реши да прилага пазарни реформи. Границата за крайна бедност там обаче е едва 2 долара и 30 цента дневен приход на човек.

Официозът „Женмин жибао“ описа „историческата крачка“ с хвалебствена статия на повече от две страници, в която името на Си се споменава 139 пъти, отбеляза агенция Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html