петък, 19 април 2024 г.

Иран рискува нови световни санкции

Под натиск на консервативния парламент Техеран ще ограничи проверките от Международната агенция за атомна енергия от вторник. Въпреки това в неделя беше подписан протокол с агенцията на ООН, за да може тя да продължи по-голямата част от дейността си.

Екипът на МААЕ пристига в Техеран през миналия уикенд

Проверки  на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) започват днес в Иран в твърде нажежена обстановка. В неделя директорът на Агенцията Рафаел Гроси пътува лично до Техеран, за да проведе разговори за режима на инспекциите и бе подписан протокол по този въпрос. В същото време в страната трябва да бъдат прекратени редица задължения за прозрачност пред световната общност относно ядрената програма, съгласно закон, приет през декември. Тогава това стана  в знак на протест срещу възстановяването на санкциите от администрацията на Доналд Тръмп. Но днес ситуацията е променена, а рисковите мерки, гласувани от парламента в Техеран, също влизат в сила от вторник. Това  рискува да дерайлира възобновяването на преговорите и да вкара Иран в нова и сериозна дипломатическа криза, при положение, че Вашингтон опитва да промени курса след  идването на власт на новата американска администрация.

Спорният допълнителен протокол
Ядрената сделка, постигната във Виена през юли 2015 г. между Иран и великите сили, ограничи ядрената програма и я постави под международен надзор. „Въведеният режим на контрол е много натрапчив, включително за някои неядрени военни обекти. Винаги е възможно да изневерявате, като имате тайни сайтове, скрити в компании или подземни инсталации, но това е много по-трудно и изисква много силна политическа воля „, отбелязва Бенджамин Откувертюр от Фондацията за стратегически изследвания пред в. „Либерасион“. В допълнение към мерките за проверка Техеран се съгласи да приложи допълнителен протокол, дефиниран с МААЕ, състоящ се от изключително задълбочени проверки (посещения с много кратко време, възможност за вземане на проби от недекларирани обекти, съоръжения за получаване визи от международни инспектори и др.)

Ще се стигне ли до Съвета за сигурност

Именно от тези допълнителни  мерки иранските депутати искат да се отдръпнат точно сега. Следователно не става въпрос нито за спиране на всички инспекции, нито за изгонване на инспекторите от международната агенция. Но това нарушение би  било не по-малко сериозно. „Това би довело до иранския ядрен въпрос в друго измерение, с евентуално сезиране на Съвета за сигурност“, отбелязва Бенджамин Откувертюр. Почти всички подписали държави са загрижени, включително руснаците, които не са се отдръпвали при предишни нарушения на Иран и подкрепяха Ислямската република срещу политиката на Тръмп за „максимален натиск“. Когато през ноември някои от Техеран започнаха да заплашват да ограничат проверките, Москва се намръщи и предупреди за „влошаване на ситуацията“. 

Европейците също гледат на темата с голяма загриженост. Вече неприлагането на допълнителния протокол би представлявало „нов, много важен удар по това, което остава от споразумението от 2015 г.“, довери френски дипломатически източник пред „Либерасион“. В изявление, публикувано в четвъртък след съвместна среща, Германия, Франция, Обединеното кралство и САЩ квалифицират като „опасно“ „всяко решение за ограничаване на достъпа на МААЕ“ и „настояват Иран да вземе предвид последиците от това сериозна мярка ”. Протоколът, постигнат между МААЕ и Иран в неделя изглежда предотвратява най-лошото, поне временно. „Достъпът ще бъде намален, но ще можем да поддържаме необходимата степен на наблюдение и проверка“, коментира Рафаел Гроси.

Ситуацията не е без прецедент. През есента на 2013 г. в замяна на замразяването на ядрената си програма Техеран получи отмяна на американските санкции и започване на преговори за трайно споразумение. Следователно трудността е преодолима, при условие че сега започне сериозен разговор.

В. „Либерасион“, със съкращения

Заглавието е на редакцията

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html