четвъртък, 25 април 2024 г.

Изгонени от Фейсбук, поддръжниците на Тръмп откриха други платформи

Крайните консервативни движения, които поддържат Доналд Тръмп, бяха изгонени от масовите интернет платформи след нападението американските конспиративни и бели върховни движения, обявени за поддръжници на Доналд Тръмп, се отказаха от по-поверителни мрежи, които са по-трудни за регулиране.

Фейсбук „изсели“ 900 потребители след метежа срещу Конгреса, а Туитър забрани окончателно профила на предишния президент и изтри 70 000 акаунта, свързани с потребители от QAnon – конспиративната група, чиито последователи са убедени, че Тръмп ще спаси света от корумпирани елити и педофили. „Това е стратегия, която работи“, казва Джим Щайер, президент на Common Sense Media пред сп. „Експрес“. „Погледнете Тръмп без Туитър- той загуби мегафона си, съобщенията му вече не се усилват.“

Но милиони повече или по-малко пламенни екстремисти и конспиратори отказват да се примирят,  а изследователи се притесняват, че наложената цензура обединява личности, които са много различни. „В QAnon имате въоръжени бойци, традиционни републиканци, майки домакини, вашия учител по йога … Те започват да се смесват и нямат къде другаде да отидат „, отбелязва Алекс Голдънбърг, специалист по дигиталната дезинформация. Разочарованите последователи се събират под други знамена, включително движения срещу ваксините. В шифровани съобщения в социалната мрежа Telegram групи от десетки хиляди поддръжници на Доналд Тръмп предават неверни слухове за „ваксини за обезлюдяване“. Но докато изключването на големи социални мрежи ограничи възможностите за мащабно набиране на движения, определени като екстремистки, огънят остава да тлее.

Необходимостта от регулиране на алтернативните мрежи обаче се сблъсква с морални и практически ограничения. Границите на свободата на изразяване са обект на напрегнат дебат в САЩ.

Платформата „Talking“, нещо като консервативен Фейсбук, бе забранена няколоко седмици от Google, Apple и Amazon заради съдържание, подбуждащо към насилие, но сега се завърна.  Gab et MeWe, които също приличат на Фейсбук, станаха много популярни след 6 януари, защото там хората изразяват разочарованието си. „През 2020 г. не е имало пандемия. Грипът е използван за унищожаване на икономиката и кражба на изборите (на Доналд Тръмп)“, заявява потребител на Gab. А мрежата Telegram е по-благоприятна за предприемане на действия чрез частни групи, защитени с криптиране.

Като реакция на новите платформи, където част от американците изразяват свободно мнението си, започват да се чуват гласове за регулация на социалните мрежи и интернет пространството. Препоръчва се те да бъдат третирани от американската държава както водата и електричеството – като обществено благо, подлежащо на регулиране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html