16.4 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

САЩ се връщат към споразумението с Иран, ама друг път

САЩ нямат намерение да предприемат допълнителни стъпки в отговор на натиска на Иран за облекчаване на санкциите преди разговорите с Техеран и останалите главни сили за връщане към иранската ядрена сделка от 2015 г., гласят последните новини от Белия дом.
Говорителката на Белия дом Джен Псаки

Техеран и Вашингтон спорят кой трябва да направи първата стъпка за възобновяване на споразумението. От Иран твърдят, че първо САЩ трябва да отменят санкциите, наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп, докато според Вашингтон първо Техеран трябва да поднови спазването на ядрената сделка.
В четвъртък САЩ заявиха, че са готови да разговарят с Иран за връщане и на двете страни към споразумението, което имаше за цел да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Тръмп се оттегли от сделката преди почти три години.
Изпълняващият длъжността посланик на САЩ Ричард Милс каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че Вашингтон оттегля твърдението на правителството на Тръмп, че всички санкции на ООН срещу Иран са били върнати в сила през септември.

Външният министър на Иран Джавад Зариф
Иран реагира хладно, а външният министър Джавад Зариф заяви, че Техеран незабавно ще отмени свои действия, щом санкциите на САЩ бъдат вдигнати.
Говорителката на Белия дом Джен Псаки обаче заяви на борда на президентския самолет, че „няма планове за предприемане на допълнителни стъпки“ към Иран преди започването на „дипломатически разговор“.
Запитана дали правителството на Джо Байдън обмисля издаването на изпълнителен указ за възобновяване на споразумението, Псаки отбеляза, че ЕС е издигнал идеята за разговори между Иран и шестте основни сили, сключили споразумението – Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ. „Европейците ни поканиха да проведем дипломатически разговор. Нямаме нужда от допълнителни административни стъпки, за да участваме в този разговор“, коментира Джен Псаки.
ЕС работи за организирането на неформална среща с всички участници в иранската ядрена сделка и САЩ, каза високопоставен европейски представител в петък.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html