петък, 19 април 2024 г.

Фейсбук става „арбитър на истината“ за глобалното затопляне

Марк Зукърбърг

Фейсбук съобщи, че ще развенчае митовете за глобалното затопляне, като така влиза в ролята на „арбитър на истината“, позиция, която компанията бе отрекла, че има амбиции да притежава, предаде CNBC.

В секцията на платформата, която засяга климатичните промени, ще бъдат публикувани текстове с акуратна информация за заблудите и лъжите. Това ще включва факти за полярните мечки, които намаляват заради затоплянето на климата, или за растенията, които са засегнати от прекалените емисии на въглероден двуокис. Ще бъдат привлечени специалисти от Университета „Джордж Менсън“ и от Кеймбридж. През миналата година Фейсбук създаде този информационен хъб с цел да се бори срещу фалшивите новини и дезинформацията в своите услуги. По подобен начин бяха създадени хъбове за информация за Ковид-19 или за гласуването на президентските избори в Америка.

Съобщението е в разрез с досегашната политика на компанията. През миналия август Марк Зукърбърг обяви, че не смята социалните медии за арбитри на истината. Новината за кламатичния хъб идва ден след като социалната мрежа бе обвинена, че цензурира новините и влиза в ролята на арбитър на информационния поток заради спиране на достъпа на австралийските медии до платформата и потребителите на Фейсбук.

Фейсбук ще разпространи секцията си за климатичните промени към потребители в Белгия, Канада, Бразилия, Индия, Мексико, Нидерландия, Ирландия, Индонезия, Испания, Нигерия, Южна Африка, Тайван. Те ще бъдат достъпни също в САЩ, Великобритания, Франция и Германия.В другите страни потребителите ще бъдат насочвани към програмата на ООН за климата https://www.unep.org/explore-topics/climate-change.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html