петък, 19 април 2024 г.

Проф. Топалов: „Македонците ни гледат със свирепа враждебност“

Премиерите на двете държави Зоран Заев и Бойко Борисов 

Страната ни винаги е гледала на Северна Македония като на кръвни роднини, а „те гледат на нас със свирепа враждебност“, каза в интервю пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония за изясняване на историческите спорове между двете страни. Топалов е професор по български език и и литература и бивш посланик на България в Атина и Ватикана. Коментарът му беше по повод на обявения от премиера на РСМ Зоран Заев екшън план за сваляне на напрежението с България.

„България признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, но въпросът е, че те фалшифицират историята“, посочи той. Ако македонците искат да говорят с българите полезно и смислено, трябва първо да преоценят неверния си възглед към историята си: „Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да приеме, че прадядовците и дядовците им са били не българи и са говорили не български език. Това е абсурдно! От тях се иска само най-малкото нещо – да признаят историческите си корени, оттам нататък пътят им е отворен за навсякъде“.  Проф. Топалов подчерта, че непризнаването на историческите корени дава база за зловеща антибългарска пропаганда в Република Северна Македония, която нарича българите фашисти, татари и т.н.

Той прогнозира, че която и партия да спечели изборите през април, курсът на България спрямо Република Северна Македония няма да бъде променен: „Македонците да не се надяват много на това, че след изборите Бойко Борисов или друг, който спечели, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достойнство никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие трябва да го знаят“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html