четвъртък, 18 април 2024 г.

Професор Борис Богов: Очакваме ръст на заболелите от COVID-19 у нас

„Очаквам две до три седмици да има ръст на заболелите от Covid-19 у нас. С мутиралия щам на Covid-19 се заразяват относително по-млади хора – около 50-годишна възраст. Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко“. Това каза пред БНР професор Борис Богов, директор на „Александровска“ болница, където от сутринта започна ваксинацията с продукта на „АстраЗенека“.

По думите на професор Богов все още в „Александровска“ болница не се наблюдава покачване на броя на заразените и на хоспитализациите с усложнения от коронавируса.

„Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените. Вече е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти“.

Професор Богов е категоричен, че мерките срещу епидемията не се спазват и „това ще ни изиграе лоша шега“:

„Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти. Трябва да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция, ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, защото те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го предават на околните“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html