вторник, 23 април 2024 г.

Външно привика сръбския посланик

Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович е бил извикан днес на спешна среща в българското Външно министерство с  директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев заради изявления на проф. Драган Симеунович, изпълняващ длъжността директор на правителствената Академия за национална сигурност.

Посланикът на Сърбия Желко Йович. Снимка Интернет

От българска страна е било заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции.

Поводът е скандалната изцепка на сръбския професор от Университета в Белград Драган Симеунович, който в телевизионно интервю многократно нарече българите „зверове, които избиват всичко пред себе си”.

Проф. Драган Симеунович, снимка Интернет

„Доколко този човек е политолог, е отделен въпрос. Да определяш цяла нация като „зверове“ е израз на интелектуален и морален примитивизъм, който ражда зверства. Именно подобни „интелектуални лидери“ в Сърбия направиха възможни престъпленията от войните през 90-те години. Това написа политологът Огнян Минчев в профила си във Фейсбук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html