петък, 19 април 2024 г.

Кремъл: ЕС да не обвързва отношенията си с Русия със случая „Навални“

Кремъл изрази надежда, че ЕС няма да допусне „глупостта“ да обвърже бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на задържания опозиционер Алексей Навални, предаде „Франс прес“.

„Надяваме се, че никой няма да допусне глупостта да обвърже перспективата на отношенията Русия-ЕС с един пребиваващ в ареста“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди посещението на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и след критики на ЕС за репресиите срещу Навални и негови привърженици.

„Ако той (Борел) носи твърдо послание, нашият министър (Сергей Лавров) ще му отвърне също толкова твърдо“, каза Песков.

Борел настоя да се види с Навални, който е в затвор от 17 януари след завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне, за което обвинява Кремъл.

 

Песков заяви, че този въпрос зависи от следователите и съда, но запита на какво основание Борел би посетил Навални. „Той не му е роднина, не му е познат, никакъв не му е“, каза Песков. Той подчерта, че ситуацията с Навални е тема, по която Русия няма да се вслушва във външни изявления, предаде ТАСС. „Готови сме последователно и търпеливо да обясняваме всичко, но не възнамеряваме да реагираме на поучаващи изявления и да ги вземаме под внимание“, каза говорителят на Путин.

Борел ще е на визита в Москва от 4 до 6 февруари. Той ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров двустранните отношения, борбата с пандемията, иранското ядрено споразумение, конфликта в Украйна и ареста на Навални.

 

Навални днес е на съд по обвинение в нарушаване на съдебен контрол и може да бъде осъден на над две години затвор, отбелязва „Франс прес“. Редица европейски страни обмислят нови санкции срещу Русия, особено след грубото смазване на протести в подкрепа на опозиционера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html