четвъртък, 28 март 2024 г.

Готвят бойкот на българското кино

Живот :: 25 души влизат в един киносалон за седмица :: Monitor.bg

Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните. За това предупреждават от Асоциацията на българските киносалони в позиция, разпространена до медиите. Според асоциацията в редица текстове, приети на първо четене, се променят значително правилата за работа на киносалоните и принципите за тяхната подкрепа. Претенциите им са не за конкретния размер финансиране, а за принципите, регулиращи работата на сектора. Като проблем се посочва двойното завишаване на изискванията към киносалоните за предоставяне на брой прожекции във всички часови пояси за показ на нови български филми.

„От това обаче не следват никакви изисквания към създателите на филми, ползващи държавно финансиране за постигане на определени нива на зрителски интерес или значителни международни награди. Санкциите за неизпълнение на изискването за запълване на определен процент от програмацията с български филми обаче са между 7000 и 14 000 лева на отделен екран“, пишат от Асоциацията на киносалоните, като подчертават, че такива суми са непосилни за киносалоните в по-малките градове.

В позицията се посочва, че невъзможността да бъдат изпълнени новите законови изисквания ще доведе до масови фалити на киносалони и още повече ще намали посещаемостта на българските филми. „Ако един филм е крайно неуспешен, цялата финансова тежест от това пада върху киносалоните, които са задължени да го програмират, без оглед на качествата и интереса към него“, подчертава се в становището. От киносалоните предупредиха, че са готови да бойкотират филмите, създадени с държавна субсидия, и настояват за спирането на законопроекта и приемането му само след консултации между представители на киноразпространението и Комисията по култура и медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html