четвъртък, 25 април 2024 г.

Каракачанов пробутва свой човек за шеф на военна полиция

Професионална асоциация се притеснява от срив в работата на военна полиция

Военният министър Красимир Каракачанов е пресложил промени в Правилника за прилагане на Закона за военната полиция, които целят едно – за шеф на службата да бъде назначен външен за системата човек. Промяната в Правилника е, че вече няма да се изисква от новия началник да има 10-годишен стаж в службите за сигурност. Достатъчно е да има същия стаж в армията или полицията.

От Българската военнополицейска асоциация са учудени, че поправките се правят по-малко от три години след последният ремонт на Правилника, направен от същия министър и утвърден от сегашния МС през юни 2017 година. „Сега внесената промяна отваря редица въпроси. Кое налага след три години и половина той да се промени? Какви събития и обстоятелства са се случили, за да се иска промяна? Защо се спира кариерното развитие на офицерите от служба Военна полиция?“, се казва в позицията.

От асоциацията прогнозират, че назначаването на „външен човек“ ще доведе първо до срив в текущата работа, след това до постепенно прекратяване на основни функции, заложени в закона за Военната полиция и до нейното обезличаване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html