12 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Захариева: Няма намеса във вътрешните работи на Русия заради Навални

Общото настояване на страните от ЕС е Алексей Навални да бъде освободен, не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред български журналисти в Брюксел след днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Захариева поясни, че държавите в ЕС днес са се обединили в оценката, че арестът на Навални е още едно доказателство, че с действията си руските власти възпират плурализма. Обсъждане на санкции срещу Русия днес нямаше, имаше призив от държави, ако не бъде освободен Навални след 30-те дни от неговото задържане, да започне обсъждане на мерки срещу отделни руски граждани по новото европейско законодателство за санкции срещу нарушители на човешките права, поясни Захариева.

За санкции срещу Русия като държава няма съгласие в Съвета на ЕС и не е обсъждано. Мисля, че няма да бъде невъзможно да се постигне решение за санкции срещу отделни лица по новия европейски режим за нарушаване на човешките права, добави тя. По нейните думи има широко съгласие, ако Навални не бъде освободен, да се предприемат мерките по това ново европейско законодателство.

Вицепремиерът отбеляза, че обявеното днес посещение на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Москва е подготвяно отдавна. Тя допълни, че ЕС очаква Борел да отправи ясно послание, че за да има конструктивни отношения с Русия, посегателството срещу мирни протестиращи и срещу опозиционни лидери трябва да престане.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html