10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Импийчмънт на Тръмп, ама друг път

Лидерът на мнозинството на републиканците в сената на САЩ Мич Макконъл отказа да свика Горната камата на Конгреса за слушания по делото за импийчмънт на действащия президент Доналд Тръмп, съобщава The Washington Post, позовавайки се на информирани източници.  

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.  Снимка= интернет

По данни на източниците, помощниците на Макконъл са съобщили на персонала на лидера на малцинството на демократите Чък Шумър, че републиканците няма да се съгласят да разглеждат въпроса за отстраняването на държавния глава в петък, 15 януари.  При това, в съответствие с уведомление на Макконъл до сенаторите републиканци, сенатът няма да се събере за обсъждане на важни теми до вторник включително, отбелязва изданието.

По този начин най-скорошната дата за разглеждане на импийчмънта на Тръмп в сената може да стане 20 януари, денят на встъпване в длъжност на Джо Байдън.  Само преди няколко часа обаче издания и социални мрежи, близки до Демократическата партия, активно разпространяваха т.нар. новина, че топ републиканци искали да погребат завинаги президента Тръмп. Източници разкрили пред Axios, че лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл е по-вероятно да подкрепи демократите, отколкото да не гласува за осъждането на Тръмп – зелена светлина, която другите републикански сенатори вероятно ще последват.

Вчера се появи и информация, че Макконъл би искал Тръмп да бъде отстранен от власт. Но днес се случва точно обратното.

Конгресменът Джейсън Смит от Мисури упрекна демократите, че засилват още повече напрежението:

„С този импийчмънт постъпвате безотговорно. Така само ще разпалите омразата още повече от преди. Послушайте съвестта си, поставете хората преди политиката, обединете страната!

Същевременно Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна, предадоха световните агенции.

„След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви“, се казва в изявление на Тръмп.

Тръмп наблюдава отразяването на дебата за импийчмънта в Западното крило в момента според източник на Белия дом, съобщава Си Ен Ен.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html