четвъртък, 18 април 2024 г.

Христо Панчугов: Хората трябва да бъдат убедени в прозрачността на вота

Политологът Христо Панчугов коментира продължаващите консултации при президента Румен Радев за провеждането на парламентарните избори, като според него най-важните консултации, които е провел държавният глава, са с хората от Националния оперативен щаб и с министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Въпреки многобройните срещи все още нямаме яснота за датата на изборите, както и как ще се гарантира безопасното провеждане на вота.
Отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пандемия трябва да легне на плещите на ЦИК, каза Панчугов и допълни, че здравните власти трябва все пак да опишат как би изглеждало провеждането на изборите при различна епидемична обстановка – да има поне два или три плана при различна ситуация с пандемията.

По думите му гласуване по пощата у нас ще е абсурдно – нито има доверие в пощите, нито някога това е правено и няма време да се организира. Огромни съмнения има и към машинното гласуване, въпреки че за него се говори много по-отдавна. То ще бъде въведено – ще може да се серитифицират машините, но няма да стигне времето да се убедят гражданите, че и този процес на гласуване е реален и прозрачен и надежден, просто хората не са свикнали с такъв тип гласуване. Най-разумното и логично е въвеждането на мобилната урна, това е най-близко до това, с което са свикнали българските граждани.

Сертифицирането също трябва да е публично. За да има доверие в честността на вота в ситуация на извънредна обстановка, ситуация, в която всички партии се съмняват в честността на вота, няма нищо по-важно от това българските граждани да запазят доверието си, че резултатите ще отразяват техния вот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html