петък, 19 април 2024 г.

В Перник и Трън обявиха бедствено положение, река Ерма преля

В цялата община Трън е обявено бедствено положение след като река Ерма повиши нивото си и причини наводнения. Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени райони в Батановци се е наложила и евакуация на хора, критична е ситуацията и в Черна гора и Ярджиловци.
В Батановци реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля, коментира Владимиров.

Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения, най-вече на земеделски земи. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да бъдат отводнени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html