четвъртък, 25 април 2024 г.

Феновете на Тръмп нахлуха в Капитолия, обявиха вечерен час във Вашингтон

Батални сцени се разиграват във Вашингтон, където Конгресът започна утвърждаването на резултатите от изборите за президент. Хиляди привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия и прекъснаха заседанието. Политици коментират, че това е опит за преврат, безпрецедентна ситуация и пр. Полицията като цяло е безпомощна и почти не противодейства на тълпата. След като народът стигна до залите на Конгреса и започна свободно да се разхожда по коридорите, полицията пусна сълзотворен газ в Ротондата. Конгресмени съобщиха, че им раздават противогази преди да ги изведат от залата.

Си Ен Ен съобщи, че има простреляна жена.

Увеличават се призивите Тръмп да призове хората да се оттеглят, след като до голяма степен се смята, че именно неговите призиви да се отнеме победата от Демократите от последните часове вдъхновиха щурма на Капитолия. До този момент той отказва да го направи, като в две поредни съобщения призова хората да са мирни. „Моля подкрепете полицията и силите на реда на Капитолия. Те са истински на страната на нашата страна. Бъдете мирни!“, гласеше първото съобщение. След това последва и второ: „Призовавам всички на Капитолия да останат мирни. Без насилие! Помнете, че ние сме партията на Закона и Реда – уважавайте Закона и нашите велики мъже и жени в Синьо. Благодаря ви!“. Няма обаче нищо за оттегляне от сградата. Преди малко „Вашингтон Поуст“ съобщи, че управата на столицата е поискала помощ от националната гвардия, но министерството на отбраната е отказало.

Час след началото на щурма, полицията не успява да овладее хората. След като бяха изведени вицепрезидентът Майк Пенс и конгресмените, в залите в момента се разхождат протестиращи, като някои от тях викат от трибуните „Тръмп спечели изборите!“.

Ситуацията започна да излиза извън контрол малко след началото на заседанието на Камарата на представителите и Сената. Протестиращи привърженици на Тръмп щурмуваха сградата, преодолявайки загражденията и полицейския кордон. След като народът навлезе до залите на Сената, заседанието на Камарата на представителите и на Сената бе прекъснато. Служители на реда започнаха да евакуират хората от района. Обстановката допълнително се усложни и от информация за взривно устройство, открито в близост.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви, че налага вечерен час в столицата от 18:00 часа в сряда до 06:00 часа в четвъртък.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html