10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Пускат лимитирана монета за 95-ия рожден ден на Елизабет II

Британският Кралски монетен двор ще пусне специална монета от пет лири в чест на предстоящия 95-и рожден ден на Нейно Величество Елизабет Втора, съобщават ДПА и в. „Дейли стар“.

Върху монетата е гравиран цитатът „Моето сърце и моята преданост“ – препратка към обещанието, което кралицата дава на поданиците си в първото си предавано по телевизията коледно обръщение към нацията през 1957 г.

Монети от пет лири не се използват във всекидневието и традиционно се издават само за много специални случаи, посочва БТА.

Кралица Елизабет Втора, чийто рожден ден е на 21 април и която ще стане първият британски монарх, достигнал до 95-годишна възраст, е изобразена на обикновени монети и банкноти от британската валута.

Колекционерите със сигурност ще се зарадват на новината, че освен монетата в чест на 95-ия рожден на кралицата, ще могат да прибавят към колекциите си още четири възпоменателни монети, които Кралският монетен двор ще пусне през 2021 г.

Останалите монети са посветени на 50-годишнината от Десетичния ден – 15 февруари 1971 г., когато Великобритания въвежда десетичната парична система, на 75-годишнината от смъртта на изобретателя Джон Логи Беърд, и на литературните икони Уолтър Скот и Хърбърт Уелс.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html