петък, 19 април 2024 г.

Изборите за парламент на 18 април?

Парламентарните избори да се проведат на 18 април, вместо на обявената до момента дата 28 март. Тази информация обсъжда президентът Румен Радев с част от хората, ангажирани с борбата срещу коронавируса у нас. Най-реалистичният вариант, коментиран със здравния министър Костадин Ангелов, с доцент Ангел Кунчев и с професор Красимир Гигов, е изборите за народни представители у нас да са седмица преди Цветница.

Според запознати в дните между Коледа и Нова година Румен Радев е провел разговори с някои от политическите сили и е преосмислил датата 28 март, на която държеше много в началото на месец декември. Началникът на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов обясни, че датата може да бъде преосмислена при извънредно критично развитие на събитията.

Датата 18 април е най-приемлива за новите политически партии, с които Радев се заиграва в последните месеци. Те ще могат да проведат кампанията си на открито, с митинги, концерти и дори протестни шествия. ГЕРБ, БСП и ДПС също били съгласни изборите да са по-късно от края на март, защото и ваксинираните срещу COVID-19 ще са повече. От управляващата партия вече коментираха, че нямат претенции за дата, защото винаги са готови за избори, но все пак заподозряха Радев, че обслужва нечии интереси. Социалистите напомниха, че вече има позиция на Изпълнителното бюро на партията, в което се казва, че определяне на датата на изборите е конституционно право на президента. ДПС също подкрепят по-късна дата за вота, но настояват и за промени в Изборния кодекс, с които да се намери решение как ще гласуват хората в условия на евентуална карантина.

Коя ще е окончателната дата за изборите ще стане ясно до края на месец януари, когато изтича срокът за издаване на Указа на президента. Според Конституцията изборите трябва да се проведат между 28 март и 28 май.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html