петък, 19 април 2024 г.

Ваксината срещу COVID-19 не върви с алкохол

Заместник председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов коментира пред Нова, че през 21-те дни на приема на двете части от ваксината срещу коронавируса е препоръчително да се намали употребата на алкохол, както и на яйца и шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.

Всички лекарства, които минават през Европейската комисия са одобрени и тествани, за да могат да бъдат приложени на населението. Всички пациенти, които имат проява на алергични реакции по различен повод, би било добре да си направят един медикаментозен чадър няколко дни преди и няколко дни след поставяне на ваксината. Изключение правят тези, които са проявявали бурни алергични реакции при различни алергени, тогава трябва да бъдат консултирани със съответния специалист и да се обмисли как ще се случи поставянето на ваксина при тях. На този етап единственото противопоказание е алергична реакция и там трябва да бъде акцентът. Нашите пациенти подписват информирано съгласие, но това не отменя нашата отговорност, каза още Брънзалов.

Според него изследванията показват, че хората с прекарана вирусна инфекция и образуването на антитела, не са на достатъчно високо ниво, колкото при поставянето на ваксина. Поставя се за първи път в света и трябва динамично да се наблюдава след това. Ще се вземат изследвания на третия месец, на шестия, на една година и дори на втората година, за да се види какво е нивото на антителата. 70% минимум ваксинирани трябва да има в България, за да има създаде имунитет. Ако процентите се вдигнат на 85, вирусът ще изчезне.

Абсолютно никаква болка не почувствах, да не говорим пък за странични ефекти. Чувствам се нормално, все едно не ми е направена такава ваксина. Точно след 21 дни ще е втората. При поставяне на първата ваксина се дава едно картонче, на което точно и ясно е отбелязано кога и на кого е поставена ваксината и кога трябва да се яви за втората. Има опция да ни се обадят по телефона и да ни напомнят, за което заслужават адмирации колегите, обясни начина на ваксиниране заместник-председателят на БЛС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html