20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Иван Кръстев: Азия се справя по–добре от Европа и САЩ в коронакризата

Иван Кръстев: Вирусът напомни на модерния човек, че е смъртен | Днес.dir.bg

Процесът на ваксиниране е голямото предизвикателство пред либералните демокрации през 2021 г. От една страна то произтича от сблъсъка между нуждата за колективна защита на здравето и отказа на някои хора да се имунизират. От друга – защото конкурентна Азия се справя по-добре с кризата и е възможно да излезе от нея с по-голям икономически потенциал от либералния запад. Всичко това заявява политологът Иван Кръстев в интервю пред „Дойче веле“.

Коментирайки политическия отговор на пандемията, Иван Кръстев обобщава: „През 2021 година либералните демокрации ще се изправят пред много сериозни предизвикателства. По няколко причини. На първо място очевидно е, че азиатските страни се справят по-добре от Европа и САЩ. В резултат от това тяхната икономическа мощ се запазва. Това важи не само за Китай, но също така за страни като Южна Корея и Тайван. Тоест, става дума не толкова за различията между политическите системи, а за различията между континентите. На второ място – ваксините. Как ще подействат те и как ще бъдат убедени хората да извършат нещо, което е в общ интерес? В Китай например се разпоредиха, че ако не си ваксиниран, нямаш право да използваш обществен транспорт. Либералните демокрации трябва да демонстрират, че техен главен приоритет са колективните интереси. Да, хората имат право на несъгласие, но те трябва да бъдат готови и да носят последствията от това несъгласие. Аз не виждам нищо ненормално в това авиокомпаниите да въведат например правилото, че на борда се допускат само ваксинирани хора – защото така се предпазват всички пътници“.

Според Кръстев при организирането на ваксинациите ще се стигне до сблъсъка, който е типичен за либералните демокрации: между индивидуалните права и обществения интерес. „Ето, аз като индивид имам право да откажа да ме ваксинират. Това е мое лично решение, а причините за него може да са много по-различни от причините на други хора. И още: като индивид аз мога да реша, че искам не точно тази, а друга ваксина. В същото време обаче за да се върне цялото общество в нормално състояние ние имаме нужда от критична маса ваксинирани хора. Според мен, в момента тъкмо това е особено важно и решително. Как да решим конфликта между индивидуалните права и желанието на цялото общество да се върне към нормалното си състояние, като имаме предвид, че всеки кризисен месец в повече има огромна икономическа цена?“, описа образно ситуацията Кръстев. Според него Европа не може да си позволи да излезе от кризата последна, още повече след като страни като Китай вече са започнали второто икономическо възстановяване.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html