събота, 20 април 2024 г.

Бавят се доставките на ваксината срещу COVID-19

От компанията „BioNTech“ предупредиха, че може да има забавяне при доставките на ваксината срещу коронавирус, докато не бъдат произведени нови партиди. Планира се изграждане на нова производствена линия в германския град Марбург, която да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината.

Според създателите на ваксината доставките в Европейския съюз се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

В момента нещата не изглеждат добре. Появява се „дупка“ поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина, каза директорът на „BioNTech“ Угур Шахин в интервю за „Шпигел“.

Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на лабораторията, критикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени. САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „BioNTech“ и „Pfizer“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

Забавянeто предизвика тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

Шахин заяви, че лабораторията му може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тя изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри и втора Covid ваксина – на компанията „Moderna“ на 6 януари, а в средата на месеца се очаква разрешение да получи и ваксината на „Astra Zeneca“, която тази седмица получи зелена светлина във Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html