четвъртък, 25 април 2024 г.

Професор Костов: Ваксините ще помагат и за новия щам

 

Повечето специалисти изразяват за момента умерен оптимизъм към ваксините спрямо новия щам, който завладя Великобритания. Според имунолозите тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам.

Националният консултант по белодробни болести професор Коста Костов припомни, че новият щам на коронавируса е забелязан в Обединеното кралство още през месец септември. Значимостта му обаче е нараснала, защото в средата на ноември се оказало, че 28% от новоинфектираните са с него. В средата на декември този процент вече е достигнал 62, като в щама са открити 23 генетични мутации.

Според пулмолога оптимизмът към ваксината трябва да е умерен, защото вече сме усетили „артистичния“ характер на вируса, трябва да сме нащрек и да го наблюдаваме. По думите му новият щам е 70% по-инфекциозен от другите. По-важното и успокояващо е, че засега той не се проявява с по-тежко протичане на заболяването. Някои учени изразиха мнението, че разпространението на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html