четвъртък, 25 април 2024 г.

Джокович е №1 за 2020, подгони рекорд на Федерер

Трите големи звезди на тениса – Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, бяха отличени на традиционните годишни награди на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТP).

33-годишният сърбин завършва годината като водач за шести път в последните 10 сезона, а това му донесе и наградата за №1 през годината.

Новак записа и още едно историческо постижение в славната си кариера. Той отбеляза своята седмица №300 като лидер в световната ранглиста и е едва вторият играч в историята, достигал до тази граница. Другият е Роджър Федерер, който в момента държи рекорда по този показател със своите 310 седмици като №1 в света.

Иначе Надал, който през есента спечели за рекордния 13-и път „Ролан Гарос“, взе приза за спортсменство на името на легендарния швед Щефан Едберг.

За испанеца, който е №2 в ранглистата, това е трета поредна и общо четвърта награда в тази категория.

39-годишният Федерер, който пропусна почти целия сезон заради травма в коляното, получи наградата за любимец на публиката.

Маестрото от Базел взима отличието за безпрецедентен 18-и пореден път.
Руснакът Андрей Рубльов, който грабна пет титли през 2020-а, бе определен за „Най-развил се играч“, а неговият наставник Фернандо Висенте бе избран за „Треньор на годината“.

Вашек Поспишил, който игра на финала на турнира в София през ноември, взе приза за „Завръщане на годината“. Канадецът започна сезона извън Топ 100, но с доброто си представяне се изкачи до 25-о място.

17-годишният испанец Карло Алкарас, който започна сезона под №491 в света и го завърши 141-ви, бе отличен за „Новобранец на годината“.

При двойките №1 е хърватско-бразилският дует на Мате Павич и Бруно Соареш, докато любимата двойка на публиката са британците Джейми Мъри и Нийл Скупски, които също видяхме в „Арена Армеец“.

Американецът Франсис Тиафо получи хуманитарното отличие на АТР на името на неговия сънародник Артър Аш.

67-годишният Боб Брет, който е треньор от 46 години, взе кариерната награда за треньор, докато приза за най-добър тенис журналист взе Кевин Мичъл от британския вестник „Гардиън“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html