сряда, 24 април 2024 г.

Агенцията по лекарствата на ЕС одобри ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на ваксината срещу COVID-19, която беше разработена съвместно от американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“ и даде „зелена светлина“ на ЕС да започне ваксинациите в рамките на една седмица. Европейският съюз се е договорил да плаща по 15,50 евро за една доза от ваксината.

След като получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка е ваксината да бъде одобрена и от Европейската комисия, което се очаква през следващите дни. EMA препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавируната ваксина за употреба при хора над 16-годишна възраст. Препаратът ще бъде на разположение на всички 27 страни членки по едно и също време.

Ваксината е ефективна и срещу установения във Великобритания нов щам на коронавируса, заяви изпълнителният директор на германската компания Угур Шахин. От европейския лекарствен регулатор обаче допълниха, че употребата на COVID-19 ваксината при бременни жени трябва да се решава за всеки отделен случай.

Междувременно Интерпол предупреди, че доставките на ваксината до всички точки на Европа крие риск от покушения. Очакват се кражби, влизане с взлом в складови помещения и нападения над камиони, превозващи ваксината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html