събота, 27 април 2024 г.

„Le Point“: Васил Божков дал 30 милиона евро на Бойко Борисов

В последния си брой френското списание Le Рoint отделя няколко страници на премиера на България, в които прави ретроспекция на последните събития около Бойко Борисов. Статията от Марк Никсон „Бойко Борисов, каубоят на Европа“, в която има доста снимков материал, разглежда връзките му с Цветан Цветанов, Васил Божков, изтеклите в медийното пространство записи и снимките от спалнята му в резиденция „Бояна“.

В статията, която според „АНТЕНИ“, е написана благодарения на информация и впечатления от евродепутатката Елена Йончева и бившия съсобственик на сайта „Бивол“ Атанас Чобанов, се цитира разговор по онлайн приложението Zoom, в който Васил Божков разказва своята история: „Борисов ми каза: Или ни помагаш, или правим закон да ти спрем бизнеса. Аз пратих по човек 30 милиона евро кеш в сакове за министъра на финансите и Борисов… В негов стил е да се прави на бабаит пред момичетата с тези пачки от чекмеджето“.

И още от акцентите:

  • Бойко Борисов гледа мач на „Реал“ (Мадрид) с пура в уста, заобиколен от негови хора. Пред него има дебела пържола. „Махни ми кокала“, заповядва той. Никой не му противоречи. Заместникът по кокалите е Цветан Цветанов, който ни приема в офиса си, накичен с медали от полицейски служби. Пазят го зле обръснати индивиди с тъмни якета. Цветанов заклеймява бившия си шеф, хванат сред планината от пачки… Но забравя, че самият той е хванат в далавера с придобиване на няколко  луксозни апартамента.

  • Бойко Борисов за европейските си колеги: „Казвам им, че не разбирам добре английски, и така им го начуквам (използвана е френската дума за содомия enculer) на тия чужденци“.
  • 400 милиона евро от 1 милиард евросредства са откраднати – цитира се твърдението на  Атанас Чобанов от разследването „ДжиПиГейт“.
  • След 11 години на власт резултатите са мизерни: Несъществуваща свобода на словото, 111-о място зад Гвинея и Кувейт. На дъното по корупция и бедност в ЕС.

  • Борисов в тойотата за магистралите: „Гледайте каква красота“. Твърде ефимерна красота заради некачествените материали и най-вече, много скъпа. Километър магистрала в България струва три пъти по-скъпо от еквивалента в Норвегия. Заради подкупите, които стигат 50% от сумата на договора, и раздробяването на търговете, за да ги печелят местни фирми и да се поддържа непрозрачност и грабеж на европейските фондове.

  • Когато говоря с хората от Европейската комисия, ми се казва: „Това е България!“, оплаква се българската евродепутатка Елена Йончева. Тя има повод за притеснение. В телефонен запис, станал публичен преди четири месеца, Борисов обещава да я „смаже“, за да спре исканията й.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html