16.4 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

За посланията на българите, пръснати на пет континента

Представители на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките вчера участваха в последното за годината заседание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента на Република България, на което беше отчетена и успешно завършилата инициатива „Будната България“. Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките е основен партньор в инициативата, като освен с експертната си дейност той се включи активно и с популяризирането й извън пределите на страната.

„Важен и силен знак за нас е, че сме заедно с научните работници, посветили много дълги години в изследването на българските традиции, фолклор и обичаи на нашите сънародници зад граница,“ коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. „Всъщност те работят по същите тези проблеми, които тревожат и нас“, допълни тя.

„Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей е научната институция, която от десетилетия системно изследва българските общности в чужбина,“ заяви директорът проф. д-р Владимир Пенчев.

По време на заседанието ИЕФЕМ – БАН представи филма „Посланици на духовността“ с автор гл. ас. д-р Лина Гергова, показващ начина на работа на българските мигрантски организации (училища, танцови състави, хорове, църкви) в Европа, Северна Америка, Африка и Австралия.

„Будната България“ събра послания на българи от пет континента по случай 1 ноември – Деня на будителите. Всички материали са публично достъпни на този линк: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8xeKJd_vkqQB4qngDZbSKoi2d14uhzUG

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html