сряда, 24 април 2024 г.

Всички срещу Румен Радев

 

АНТЕНИ

Втори мандат на сегашния президент Румен Радев изглежда като химера след близо едногодишните политически грешки и гафове, които сътвори държавният глава. Като се мине през намеците, че ще прави политически проект, през шумните скандали с хора от близкото му обкръжение, през ареста на секретари и съветници от екипа му и есемесите на Митко СМС-а, през опита да яхне народното недоволство с вдигнат юмрук през лятото и се стигне до противоречивите му изказвания за ваксинирането от последните дни. Радев успя в рамките на няколко месеца да се скара с всички водещи политически лидери у нас – с Бойко Борисов си говорят единствено и само през медиите и социалните мрежи, Корнелия Нинова му е бясна зaрaди увoлнeниeтo нa Кaлoян Мeтoдиeв, а в ДПС  не искат да го погледнат заради откритото заиграване с умните и красивите, Отровното трио и Мая Манолова.

Прeдceдaтeлят нa БCП Кoрнeлия Нинoвa коментира, че все още е твърде рaнo дa ce кaжe кого ще подкрепят червените на президентските избори, като недвусмислено показа, че Радев не може да разчита 100% на гласовете на левицата. ДПС подкрепи генерала преди 4 години, сега обаче лидерът на партията Мустафа Карадайъ ежемесечно иска оставката на президента. Така на бившия летец му остават само две възможности да търси подкрепа за изборите през есента на следващата година – директно от Русия или пък от партията на Слави Трифонов. Радев държи като коз много силна връзка при шоумена – съпругата му Десислава Радева преди години обслужваше Дългия като секретарка в предаването „Ку ку“.

Дали нарочно, или без да мисли много, Радев организира сам безпрецедентна атака срещу себе си. И сам се спря за втори мандат. А преди 4 години вторият мандат на генерала изглеждаше в кърпа вързан. Вместо да бъде обединител на нацията, той избра политическата барикада. До днес действащият президент изпусна два основни момента – първо не успя през есента на 2018 да провокира протести и да свали кабинета „Борисов“, това лято също безуспешно тръгна на война срещу Бойко, която нямаше как да спечели. Радев понесе и няколко тежки удара от най-близките си – съпругата му Десислава Радева се замеси в няколко доста шумни скандала (с журналисти, с катастрофа с кола на НСО, със Слави Трифонов, с изпращането на посланици, с Борисов, с Гешев), секретарят му Пламен Узунов беше арестуван след изтекла кореспонденция между него и обвиняемия за заравянето на забранени токсички отпадъци олигарх Пламен Бобоков, главният секретар на президента Димитър Стоянов (по-известен като Митко СМС-а) си позволи да привиква и влияе на главния прокурор Иван Гешев, съветникът му Илия Милушев получи обвинение, че иска да навреди на шефа на Държавна агенция „Разузнаване“, началниците на кабинетите Иво Христов и Калоян Методиев напуснаха, без да го уведомят. Не на последно място, източници от службите твърдят, че американците са нарочили Румен Радев за “предател” заради опитите му да саботира сделката за F-16.

Борисов президент?

Иска ли Бойко Борисов поста на Радев? Това е тема, която политически анализатори у нас подвигат през няколко месеца. Дали е така, ще стане ясно след парламентарните избори следващата година. Според резултатите – дали ще управлява самостоятелно или компромисно в коалиция с някои от новите играчи, или ще остане в опозиция Бойко Борисов ще вземе своето решение. То обаче минава и през други условности – Борисов ще поиска разширяване на президентските пълномощия и кой ще бъде евентуалният нов премиер на ГЕРБ.

Евродепутатът Андрей Новаков минава за едно от новите лица в партията, натрупа връзки и контакти в Брюксел, разпознаваем е и не на последно място – счита се за един от най-лоялните хора на Борисов в партията. Самият Новаков бяга от директен отговор на въпроса дали ще бъде следващият премиер в правителство на ГЕРБ, но намекна, че ако партията има нужда от него при управлението на държавата, не би бягал от отговорност.

Другата силна кандидатура е на бившия военен и външен министър Николай Младенов, който в момента работи в мисията на ООН за Близкия изток. Син на офицер от ДС, бивш комсомолец, преминал през обучение в чужбина, различни НПО-та, СДС и ГЕРБ и накрая в структурите на ООН – мечтана биография. И не на последно място – Борисов кумува на сватбата на Младенов в Евксиноград преди 9 години. Според запознати с партийните клюки вариантът „Младенов“ вече е представен пред американското посолство и Държавния департамент за одобрение.

Обичайният заподозрян за наследник на Бойко Борисов – Томислав Дончев, също се облизва за поста, ако той бъде овакантен от Борисов. За целта, откакто започнаха протестите, вицепремиерът е провел няколко тайни срещи в родното си Габрово с хора на Иво Прокопиев и кръга „Капитал“, за да си осигури финансова и медийна подкрепа. Освен това „най-добрият ученик на Сорос“ в България, както е известен Дончев, ще разчита на подкрепата на „Отворено общество“, както и на администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Ако успее да подреди правилно политическия пъзел в следващата изборна година, а той неведнъж е показвал, че умее да го прави, Бойко Борисов ще получи цялата власт в държавата. А само допреди 4-5 месеца бе на път да изгуби всичко, а партията му да се разпадне.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html