20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Разпитаха Иванка Тръмп за злоупотреба със средства от НПО

 

Дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп, Иванка, която е и негов съветник, беше разпитана под клетва тази седмица в рамките на заведен граждански иск за злоупотреба със средства от НПО за събития по встъпването в длъжност на баща й преди четири години, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Във вторник кабинетът на главния прокурор на окръг Колумбия разпространи информация, че Иванка е дала показания  същия ден.

В заведено през януари 2020 г. дело прокурор Карл Рейсин твърди, че компании за недвижими имоти на Тръмп и други негови фирми са злоупотребили с неправителствени средства, за да се обогати семейството на Тръмп.

В иска пише, че освободена от данъци неправителствена корпорация е координирала със семейството на Тръмп грубо надплащане за бална зала в „Тръмп интернешънъл хотел“ във Вашингтон.

Прокурор Рейсин твърди, че в един от случаите с неправителствени средства са платени над 300 000 долара за провеждане на частен прием в хотела на Тръмп за трите големи деца на президента – Доналд младши, Иванка и Ерик, вечерта след церемонията по встъпване в длъжност на президента на 20 януари 2017 г.

По-рано тази година Рейсин изтъкна, че средства от НПО трябва да бъдат използвани за обявената им обществена цел, а не за облага на частни лица или компании.
Искът претендира възстановяването на 1 милион долара, за които се смята, че са били директно насочени към семейния бизнес на Тръмп.

Говорител на Белия дом не отговори веднага на искане за коментар. Комитетът по встъпването в длъжност на Тръмп каза, че финансите му са били обект на независим одит и че всички пари са били похарчени законосъобразно.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html