16.4 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Акад. Юлиан Ревалски с втори мандат като председател на БАН

Академик Юлиан Ревалски бе избран за втори мандат за председател на Българската академия на науките (БАН) за периода 2021-2024 г., съобщи пресцентърът на академията. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се състоя днес онлайн, съгласно противоепидемичните мерки в страната, а тайното гласуване беше по предварително уточнен график.

Акад. Ревалски беше единствен кандидат за поста.

Той е избран за председател с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН. Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с „не“. В Програмата си за управление той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаването на Академията като основния експертен център на страната.

Акад. Ревалски е председател на БАН от 2016 г., а в периода 2013-2016 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти, информират от академията.

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html