четвъртък, 25 април 2024 г.

Плевнелиев: Борисов и Заев да продължат да си говорят и да правят компромиси

В честен разговор с президента на Македония Георге Иванов бях шокиран, когато разбрах, че той наистина вярва, че дядо ми е македонец. Той ме обвини, че съм забравил наследството на моите деди, които той откровено вярваше, че са “македонци”. Трудно е да се разбере такова ирационално поведение, но лично съм свидетел на това, пише Плевнелиев. Снимка Интернет

Борисов и Заев да продължат да си говорят и да правят компромиси, това ще е първа крачка към добро начало в замръзналия диалог между България и Северна Македония. Отношенията между София и Скопие спешно трябва да деескалират, като се направи решителен опит и на двете страни, с посредничеството на немското председателство да се вдигне ветото,като се дадат съответните гаранции за това.

Това пише в „24 часа” президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев. Според него има добър и лош сценарий в отношенията между двете държави.

Ето какво предлага Плевнелиев.

Лошият сценарий е, ако ръководството в Скопие реши, че печелившата стратегия е да продължи да се представя като жертва на Гърция в миналото и на България днес. Те ще организират кампании, ще лобират, както го правят през последните 30 г., но ще загубят ценно време за необходимите дълбоки реформи. Статуквото ще работи само за Сърбия и Русия, които продължават да насаждат антибългарски настроения и очертават разделителни линии в Република Северна Македония. За разлика от Скопие, Тирана ще продължи с програмата си за реформи. Ако Република Северна Македония се забави твърде много в сравнение с Албания в процеса на интеграция към ЕС, това може да предизвика голям проблем, който дори може да постави под въпрос териториалната ѝ цялост, което ще бъде недопустимо за демократичния свят.

Ако премиерът Заев пропусне момента на сключване на сделка с премиера Борисов сега, следващата година ще бъде по-трудна, защото има вероятност в България да има ново правителство от леви и десни популисти като Нинова, Слави Трифонов, Мая Манолова и други под шапката на президента популист Радев, който вече публично призова процесът на интеграция в ЕС на Република Северна Македония да бъде спрян, докато не бъде постигнато ясно обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси.

Добрият сценарий е премиерът Заев да започне дълбоки реформи, въвеждайки европейски ценности и принципи навсякъде – в политиката на страната, в институциите, в учебниците, в тайните служби, в обществото, в подхода към историята.

След като Република Северна Македония иска да се присъедини към ЕС, тя трябва сега да даде път на върховенството на закона, вкл. договора с България, на свързаността, вкл. коридор 8, на човешките права и правата на малцинствата, вкл. на гражданите на Република Северна Македония с български произход. Истината за историята, а не манипулираната история е здравата основа за възпитанието на следващите поколения граждани на Република Северна Македония и трябва да влезе в техните учебници скоро, ако не веднага.

Заев трябва да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” в България. Премиерът Борисов трябва да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес, съветва Плевнелиев. Снимка Интернет

Добро начало ще бъде, ако премиерът Заев и премиерът Борисов продължат да си говорят, да преговарят и да правят компромиси. Заев трябва да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” в България. Премиерът Борисов трябва да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес.

Комисията по история може да бъде разширена с уважавани историци от Европа, за да започне бързо да дава обективни резултати. Премиерът Заев трябва да започне дълбоки реформи, включително смяна на учебници, отваряне на архивите на комунистическите тайни служби, организиране на честно национално преброяване на населението, което да покаже реалността относно различните религиозни и малцинствени групи и да гарантира техните права. Ако Република Северна Македония даде гаранции и ясен ангажимент за това, приемайки предложената от българското правителство в диалог с немското председателство на ЕС преговорна рамка, вратата за започване на преговори за членство в ЕС може да се отвори още през декември.

Намираме се в исторически момент. България носи своята голяма отговорност за случващото се в региона. Решенията, които ще се вземат следващата седмица в София, Скопие, Берлин и Брюксел, със сигурност ще променят посоката на развитие. Надявам се да е за добро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html