петък, 26 април 2024 г.

13 мига от живота и кариерата на Диего Марадона

Диего Марадона

Сега всички спорят кой е по–добър – Роналдо или Меси. Едно е сигурно, никой няма да има това, което имаше Диего Марадона – любовта на феновете от цял свят. На снимката: Диего като футболист на скромния аржентински „Архентинос юниорс“, откъдето тръгва към големия футбол.

Диего Марадона (в центре)

Няма рамки, в които да се сложи влиянието на Марадона върху аржентинския футбол. За националния отбор на страната има 91 мач и 34 гола. Но най-важните му успехи са световната титла от 1986 година в Мексико и второто място четири години по–късно в Италия. Именно победата на Аржентина на полуфинала над италианците ще донесе огромни беди на Марадона година по-късно.

Диего Марадона (слева) и Питер Шилтон

Божията ръка. Марадона вкарва първия гол във вратата на Англия в полуфинала на първенството през 198 година. Страничният съдия, който трябва да види това нарушение е българинът Богдан Дочев. „Този гол бе отбелязан малко от главата на Марадона и малко от Божията ръка“, казва Диего след мача. Вторият гол на Диего за победата с 2:1 е посочен за най–красивия гол в историята на футбола.

Диего Марадона (в центре) с семьей

Семейството на Марадона е било доста бедно. Бащата е обикновен работник в мелница, майката се е грижила за дома и петте си деца. От всичките само Диего е момче.

Диего Марадона с супругой Клаудией Вильяфаньей

Личният живот на Марадона е не по–малко красив и скандален, както и футболната му кариера. Бил е женен само един път за театралната продуцентка Клаудия Виляфаня, която 19 години търпи непрекъснатите му запои и изневери. Двамата имат две дъщери, преди Диего да признае бащинството си над още 6 деца от различни жени.

Диего Марадона (слева)

Наркотиците са неизменна част от живота и кариерата на Диего. Той признава, че се е пристрастил към дрогата още по време на престоя си в „Барселона“ през 1982–84 година. До последния му ден наркотиците си казваха думата, въпреки че по неговите признания не е взимал от 14 години. Със сигурност може да се твърди, че ако не беше се друсал, Диего щеше да живее още дълго.

Диего Марадона ( в центре)

Марадона оставя много ярка следа в състава на „Барселона“, въпреки че играе на „Ноу Камп“ малко – само два сезона. В тях обаче печели два трофея – Купата на краля и Купата на Лигата. Ще се запомни и с масовия бой в друг финал за Купата на краля срещу „Атлетик“ (Билбао). За 58 мача вкарва 38 гола- Феновете на „Барса“ се влюбват в Марадона, но той твърди, че преминаването му при каталунците е било грешка.

Диего Марадона (справа)

Никога не е бил аполитичен. При това е много ярък левичар и противник на САЩ. През 2007 година се обяви за „чавист“ – привърженик на комунистическия лидер на Венецуела Уго Чавес. Тогава и разкрива, че ненавижда Америка и всичко свързано със САЩ. Няколко седмици преди да почине обяви, че се надява Владимир Путин и Русия да открият ваксината срещу коронавирус.

Диего Марадона ( в центре)

След края на футболната си кариера работи като треньор – в родината си, в Мексико, в Обединените арабски емирства. От него велик треньор не стана, но интересът към него си остана колосален. Провокационни интервюта, нападки срещу футболисти и ръководители го правеха любимец на медиите.

Диего Марадона ( в центре) и тренерский штаб сборной Аргентины

Връх в треньорската му кариера е назначаването му за национален селекционер на Аржентина през 2008 година. Две години по–късно всичко приключва, след като „гаучосите“ са разгромени с 0:4 от Германия на четвъртфиналите на световното първенство.

Диего Марадона

През цялата си кариера той не спира да изненадва света. Така става и през 2018 година, когато подписва договор като председател на Управителния съвет на…беларуския „Динамо“ Брест. Договорът е за три години, в които той стъпва в Беларус само един път. По–късно от клуба разкриха, че Диего всъщност е мислел, че подписва договор за треньор.

Диего Марадона (справа) и Жозе Моуринью

В приятелски разговор с Жозе Моуриньо на базата на „Реал“ в Мадрид. Сред най-големите постижения на Марадона е уважението на целия футболен свят. През 2000 година на сайта на ФИФА фенове, треньори, футболисти го обявиха за най-добрия футболист в историята.

Диего Марадона

Марадона ще остане в историята не само като гениален футболист, но и като отличен оратор, въпреки понякога налудничавите си изказвания. Най-яркото от тях е от 1986 година след среща с Папа Йоан Павел Втори. „Аз дойдох във Ватикана и видях покриви от злато. А след това чух как папата и Църквата се тревожат за бедните деца по света. По дяволите, продайте покривите и ще намерите пари за бедните деца!“, каза Диего, без грам притеснение.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html