събота, 27 април 2024 г.

Духовници в молебен за избавление от COVID-19

Видинският митрополит Даниил и духовници от  енорията преминаха в  лития през центъра на Монтана вчера по обяд. Владиката поръси със светена вода входните врати на областна и общинска администрация   и призова Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID-19.

Преди шествието митрополит Даниил  оглави Божествената света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и отслужи водосвет пред него. Духовенството и богомолците, включили се в ритуала, тръгнаха от църквата, преминаха  по бул. „3 март“, площад „Жеравица“, пешеходна зона до Драматичен театър, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Цар Борис III” и ул. „Веренишка“ и отново са се върнаха в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Лития имаше и в Берковица. Тя се проведе следобеда, след водосвет пред църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Шествието тръгне от храма, премина през централната зона на града и завърши в храм „Рождество Богородично“. Там от 17:00 часа бе отслужена Празнична Вечерня в навечерието на големия християнски празник Въведение Богородично.

Митрополията призовава на страницата си във Фейсбук православните християни в епархията да вземат участие в молебените.

„Нека  в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение”, пише в обръщението към вярващите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html