четвъртък, 28 март 2024 г.

Руските космонавти излязоха в открития космос – на живо

Руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков отвориха изходния люк на модула на Международната космическа станция, за да проверят нейната херметичност като част от космическа разходка, предава ТАСС. Първи в открития космос излезе Куд-Сверчков. Американските астронавти осъществяват поддръжката на руските членове на екипажа от борда на МКС. Роскосмос излъчва директно излизането и престоя на космонавтите. И НАСА е организирала пряко предаване.

Руският екип ще престои извън станцията 5,5 часа. Космонавтите са в скафандри „Орлан-МКС“, единият от които има червени ленти (на Рижков), а другият – сини (на Куд-Сверчков). Предното излизане в открит Космос е от 29 май миналата година.

Първата задача на космонавтите ще бъде да проверят шлюзовата система на малкия изследователски модул. Те ще се опитат да отворят изходния люк, който не е бил отварян от 11 години. Космонавтите ще подменят и панела на контролерите на потока от течности на системата за терморегулиране на модула Zarya. Друга задача, която те ще трябва да изпълнят, ще бъде превключването на антената на комуникационната система в скафандрите Tranzit-B от модула Pirs към модула за търсене и промяна на позицията на сензорите на устройството за контрол на налягането. Освен това руските членове на екипажа ще почистват прозорците на модула „Звезда“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html