четвъртък, 28 март 2024 г.

Държавна опера – Стара Загора е финалист на престижен международен конкурс

Държавна опера – Стара Загора получи специален поздравителен адрес от еврокомисаря по иновации, култура, образование и младеж Мария Габриел. Поводът е  достигането до финала на оперната надпревара за образователни спектакли, организиран от „FEDORA“ – най престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

Проектът „Образователна опера за специални млади хора“ е най-иновативният български замисъл, който съчетава музика, танц и оперно изкуство с образователно-терапевтични цели. С него Старозагорската опера цели да предостави музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието, които ще има възможност да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на Старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл „Аз съм музикант“.

„Нашето вдъхновение и мотивация за реализирането на идеята идва от факта, че оперната музика може да се използва много ефективно в подкрепа на развитието на деца и младежи със специални нужди и ние сме убедени, че ще го докажем чрез идеята ни. Ние вярваме, че нашият иновативен замисъл ще вдъхнови и други културни и социални организации да работят съвместно за развитието на приобщаващи продукции. Благодарим на Община Стара Загора, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Националната асоциация на ресурсните учители – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора за подкрепата в разработването на идеята и се надяваме да имаме възможност да я реализираме” – споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

На финала Старозагорската опера се конкурира с още 3 изключителни Европейски опери – на Бирмингам, Венеция и Комо. Победителят ще бъде обявен на 18 ноември, а церемонията ще може да бъде наблюдавана на живо в социалните медии на платформата FEDORA.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html