събота, 20 април 2024 г.

Генерал Мутафчийски: Смущаващо е, че купуваме много ваксини на висока цена

Коронавирус в България: ексклузивно интервю с ген. Мутафчийски | Новини и анализи от България | DW | 28.04.2020

„Нямаме друг полезен ход, освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС.“ Това заяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски по време на вчерашното извънредно заседание на Министерския съвет, на което беше потвърдено, че България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Правителството взе решение за участие на страната ни в преговори за закупуване при поредния договор за ваксини – този с компанията “Johnson”. Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда. По този начин българските граждани ще имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, а и тя ще се поставя само по желание, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Седем са ваксините в напреднала фаза на разработка, като квотата за България с определените количества е на стойност близо 380 милиона лева. С останалите разходи за логистика и за съхранение сумата надхвърля половин милиард лева. Затова е необходима санкцията на парламента, където единствено чрез широкото народно представителство и в дебати може да се даде зелена светлина на закупуването на ваксините, каза още премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html