сряда, 24 април 2024 г.

Братът на Христо Стоичков – Цанко: Като се разболях от COVID-19, първите дни бях мъртъв

Цанко позира с тениска от модната линия на брат си

Цанко Стоичков е брат на най-прославения български футболист и носител на „Златната обувка“ Христо Стоичков. Самият той тренира футбол, но травми и здравословни проблеми слагат край на кариерата му. Цанко живее в Пловдив и има една дъщеря от бившата си съпруга. В средата на лятото по-малкият от двамата братя Стоичкови се разболя от коронавирус. Сега пред вестик „Галерия“ Цанко говори за последиците от вируса, дали се страхува да се зарази повторно и за отношенията с брат си. Anteni.bg публикува част от разговора с Цанко. 

Интервю на

Ивет САВОВА

Цанко, бяхте болен от коронавирус през лятото. Как сте сега, възстановихте ли се напълно?

– Вече всичко е наред. При мен боледуването продължи около седмица, а при жена ми – 12 дена. Имах остро главоболие, болки в мускулите и висока температура, нямах обоняние и вкус. Бяхме на антибиотик, пихме много неща, включително и витамини от Америка, които ни изпратиха приятели. Сега чакаме да ни повтори.

Как преминаха при вас етапите на болестта?

– През първите 3-4 дни бях като мъртъв. Не можех да стана от леглото, не бях способен дори да отида до болницата. Повече от месец след това нямах обоняние и вкус. Даже си взимах бонбони за смучене, за да видя дали ще усещам вкус, но такъв нямаше. Сега вече всичко е наред, но пак казвам – чакаме да ни повтори. Антителата са само 2-3 месеца и след това може пак да се заразиш. Сега се страхувам повече от първия път, не знам този вирус какво е оставил в организма ми. Първия път го взимах пò на майтап, даже пишех във Фейсбук за генерал Мутафчийски и останалите от щаба, но ето че вирусът излезе истина. В началото наистина мислех, че е някаква шега. Но още малко да се наредят финансовите пластове, и коронавирусът ще изчезне. Това е биологическа война, за да станат бедните по-бедни и богатите – още по-богати. В Италия възрастните хора взимат високи пенсии и са много на брой, а у нас колко възрастни хора умряха. После вирусът отнесе Испания, Великобритания… Не знам кой го разработи тоя вирус. Някои хора знаят, но те са на много високо ниво капсуловани. Ето, Тръмп се разболя, биха му една инжекция и се оправи, а тук хората умират.

Направихте ли си изследвания, за да видите дали има последствия за дробовете и сърцето ви?

– Докато бях болен, си направих 5-6 вида изследвания, за първи път ги чух тогава, и резултатите бяха много лоши. Минах на антибиотик и след като се излекувах, не съм си правил нови изследвания. Сега ме е страх да разбера има ли последствия.

Как са майка ви и сестра ви?

– И двете са добре, виждаме се. Не се страхувам, че мога да ги заразя, защото както аз съм рисков за тях, така и те са рискови за мен. И те мен могат да ме заразят. То няма никаква логика. Училищата работят – от 6 месеца чакам министъра на образованието да си подаде оставката. Децата в час не са с маски, в двора също. Нали ги гледам – едното се целува с другото. По нощни клубове не съм ходил от 15 години, а в ресторантите пак се срещат хората и могат да се заразят. Няма никаква логика. Ако наистина болните са толкова, колкото съобщават, трябва да се затвори всичко. Интересното е, че цяло лято толкова протестираха в София и един болен нямаше. А сега изведнъж всички се разболяхме. Все едно някой го хвърли отгоре тоя вирус. Ще ми говорят, че са изпуснали прилеп… Пълни глупости!

Христо Стоичков

– Докато бяхте болен, чувахте ли се с брат ви?

– Брат ми за мен е номер 1 и няма какво повече да говоря за него! Той ми даде най-хубавото детство. Шегувах се наскоро, че ще ставам от „Левски“, но то е ясно, че няма как да се случи това.

Той пусна неотдавна модна линия. Носите ли модели от колекцията?

– Да, много му е хубава модната линия. Имам от неговите тениски, постоянно с тях ходя.

– Освен здравословно отрази ли ви се тази пандемия финансово?

– Да, както на всеки българин. Аз не се моля на брат ми за пари. На 42 години ще стана другия месец все пак. Във времена на пандемия не можеш да започнеш бизнес, защото не си сигурен дали, ако отвориш, няма да затвориш. Всеки се е свил и го е страх. Имам планове и се надявам през пролетта вирусът да изчезне и да започнем с пълна пара. Сега не работя от няколко седмици. Имам дребни занимания, но не е това, което трябва да бъде.

Цялото интервю може да прочете в новия брой на вестник „Галерия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html