петък, 29 март 2024 г.

Дионисий, Ренета Инджова и Николай Хаджигенов са като Фори Светулката, партия „Български орел“ и Петър Гогов от 90-те

Явор ДАЧКОВ

От 10 години не участвам в български протести, за да не изглеждам като глупак. Не че не съм такъв, но това допълнително напомняне ми е излишно и си го спестявам. Имам 20 години активности в подобни акции преди това и винаги е едно и също. Сега имам усещането за дежавю с абсурдния Дионисий, налудничавата Ренета Инджова и комисарят Николай Хаджигенов с антропология на Секуритате – все едно гледам Фори Светулката, партия „Български орел“ и Петър Гогов от началото на 90-те. През 2013 имаше подобен римейк на умните и красивите. Няма такъв филм. Абсурд някакъв. Спрях да ходя на протест отпреди 13 години. Тогава с Райна Гаврилова и Гого Лозанов викахме пред Народното събрание срещу отказа да се отварят досиетата и за свободата на словото. Гого Лозанов предвидливо беше направил НПО „Чисти гласове“. После Райна Гаврилова се оказа с тежко досие от ДС, а тя е вторият човек на Сорос в България, след Иван Кръстев. Гого Лозанов стана шеф на СЕМ за няколко мандата, избиран от Пеевски и Борисов.

Уморително е да гледаш едно и също в продължение на години, а „отровното трио“ успя да затвърди традицията. Преди няколко месеца имаше едно запомнящо се издание на „Референдум“ по БНТ, в което участваха изключително симпатични и интелигентни млади протестъри, които отвяха борисовщината и гешевщината с няколко думи по националната телевизия. Нито един от тях не се появи повече никъде. Не им дадоха думата на протеста. Тримата от тази снимка (Слави и Арман са ми приятели и съжалявам, че ще трябва да го кажа) изолираха всичко, което можеше да им бъде конкуренция. Не се погрижиха да извадят алтернативата, а се грижиха за собствената си нарцистична минута на слава. Лоша услуга им свършиха и телевизиите, които (от новинарска гледна точка) трябваше да спрат да ги отразяват на третата седмица.

Триото изолира умните и алтернативни гласове от трибуната на протеста и я даде на идиоти. Разбира се, че това свърши работа и на двете страни – Бойко не падна, но и те си направиха кампания за редовните избори. Никой от тях не е искал предсрочни такива. Беше въпрос на елементарна математика, за да се разбере. Въпросът сега е дали Хаджигенов, който е тариката в тази група, Мая Манолова и Слави Трифонов ще са алтернатива на това, което имаме като управление, както би казал републиканеца Цецо, или са избрани само за камуфлаж – да бетонират статуквото. Стар политически трик. Едно време Волен Сидеров така преизбра Първанов за втори президентски мандат. Както и да е. Искам да кажа, че и тези протести са като онези, както и като по-предишните. Слабосилни и гламави откъм резултат.

Текстът е от социалния профил на Явор Дачков

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html