петък, 26 април 2024 г.

Архим. Дионисий: Вън исляма от Европа ли, а Джамбазки с това име къде да иде?

Архимандрит Дионисий.

„С тази фамилия – Джамбазки – какво ще правим? Тя християнството или нещо друго представлява като звучене. Християнството не говори за гонения, нито за асимилиране. То говори за убеждения, за любов. Онова, което ние можехме като страна да посочим за пример на цяла Европа, беше, когато тук имаше все пак бежанци от Близкия изток – голяма част от тях и християни. Как показахме отношение към тях? Да не забравяме също така, че ВМРО не тръгна да гони мюсюлманите от Европа. Тя организира гоненето на един католически свещеник от Белене – Паоло Кортези.“

Това заяви пред „Антени“ архимандрит Дионисий във връзка с изказването на Ангел Джамбазки от по-рано днес, че ислямът и мюсюлманите нямат място в Европа, а по границата трябва да има телени огради и „ров с крокодили“.

„Всяка форма на омраза, без значение на своята деноминация, води след себе си зло и жертви. Няма нужда да бъдат прокуждани от Европа мюсюлманите. Нека им покажем какво е представлявала Европа и преди те да живеят тук. И можем ли да бъдем заедно, или не можем“, допълни архим. Дионисий.

Франция не е християнска

Той коментира и терористичните нападения във Франция от последните дни, предизвикани от подкрепата на Еманюел Макрон за карикатури на пророка Мохамед и критика на исляма:

„Различните традиции и общества по различен начин понасят това нещо. Би трябвало в един по-глобален свят хората да си дават яснота какво ще се случи на другия край на планетата. Жертвите, които дава Франция в момента, би трябвало да доведат до други мисъл и поведение от страна на френските лидери. Ако продължаваме в същия дух, следващият президент на страната няма да се казва Макрон, а Льо Пен“, смята той.

Според него „Франция не е християнска държава“, тъй като „най-много воюва с църквата на територията на Европа и „католическата църква там е подложена на най-много гонение“.

Макар че говори за християнски ценности, тя е нанесла на Ватикана по-голяма обида от всички мюсюлмански страни: назначила е за посланик към Светия престол бивш кмет на Париж, който е оповестил хомосексуалните си отношения.

Какво християнско остана в Европа?

„Дали Европа е различна от исляма и трябва да се пази от него? Нека тя си отговори какво остана християнско в нея. Много дълго време у онези, които се наричат християндемократи/социалисти в Западна Европа и най-вече Германия – християнското отдавна е загубено. То дори не се споменава освен като наименование на политическа сила.

Ако на радикалната форма на исляма, която наблюдаваме с поредните атентати в Европа, отговорим с бездуховност и липса на отношение, което християнството изповядва – на отдаденост, сърцатост и молитва – няма да свършим добре. Повечето църкви са отдадени на защитата на физическото оцеляване, а не на духовното оцеляване“, допълва архим. Дионисий.

Според него съществува голямо неразбиране у повечето хора какво представлява светската държава и какви са нейните принципи. Така свободата на словото не бива да се превръща в нещо, което нарушава свободата на словото и вярата на други хора:

„Дали ще бъдат оскърбени мюсюлмани, или християни – недоброто познаване на съвременната светска държава до голяма степен дава възможност за такива чувства у всеки един вярващ, не само у мюсюлманите.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html