петък, 26 април 2024 г.

Румен Радев прави завой към САЩ

Радев и естонският скандал - безотговорност или активно мероприятие? |  Новини и анализи от Европа | DW | 21.10.2020

Русия започва сериозно да подозира президента на България Румен Радев, че прави завой към САЩ в опита си да спечели втори мандат като държавен глава. Има няколко сериозни основания за това подозрение. Радев открито подкрепя протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов, въпреки че и двамата изглежда подкрепят повече Вашингтон или т.нар. „евро-атлантическо бъдеще на България“. Засега западните медии не обръщат внимание много на протестите в София, защото все пак става въпрос за страна членка на ЕС, а не е Беларус, например. Въпреки това Радев подкрепя усилено противниците на Борисов и се стреми да спечели благоволението на Запада.

Втората причина за подозренията е посещението му в Естония, което завърши с небивал скандал. Той бе „помолен“ да си тръгне преди края на срещата на държавните глави от проекта „Три морета“, заради контактите си със заразен от коронавирус. Според домакините, Радев и делегацията са били изолирани в хотел, до отпътуването си за София. В европейската история има само още един-единствен случай, в който една държава „арестува“ висш политик от друга страна. Това се е случило през 1914 година, когато Австро-Унгария задържа в хотел външния министър на Сърбия.

Всъщност, защо Радев изобщо отиде в Талин, при положение, че от 11 поканени държавни глави, присъстваха само трима, включително домакинът и Радев? Останалите се включиха онлайн, както и се очакваше заради епидемията. В Москва са склонни да смятат, че Радев неслучайно е пренебрегнал протокола за безопасност, както и настояванията на българското правителство за отлагане на председателството на „Три морета“. Причината е, че следващата среща трябва да се състои в София през октомври 2021 година – един месец преди президентските избори в България. Радев се надява, че на тази среща ще присъстват не само президентите, но и висши американски представители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html