20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

КТ „Подкрепа“ на протест срещу извънредния труд

КТ „Подкрепа“ излезе на протест срещу идеята извънредния труд да се увеличи двойно повече на годишна база – от 150 на 300 в рамките на календарна година. Според синдиката законовите поправки са израз на поредното ерозиране на трудовите права в България. От синдиката са недоволни и от разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.

Ваня Григорова говори пред протестиращите. Снимка Интернет

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности – например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“ и председател на „Солидарна България“.

Има обаче и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време – именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. Чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики, категорична е тя.

Поправките се записват въпреки почти двугодишния отпор, който КТ „Подкрепа“ демонстрира спрямо извънредния труд, стана ясно от думите на Григорова в предаването „Преди всички“. Натискът за двойно увеличение на извънредния труд е още от началото на 2019 година, припомни синдикалистът.

За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време, отбеляза още Ваня Григорова.

500-600 часа извънреден труд са натрупали служители на „БДЖ Товарни превози“, даде пример Григорова. По думите ѝ, така хората се превръщат „в ходещи бомби“.

„Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори случаят, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе“, запита Григорова.

Често извънредният труд дори не се отчита като такъв. Той се прикрива чрез т.нар. сумирано изчисляване на работното време и се зачита като нормален, без да се заплаща, гласят други аргументи на синдиката.

Практиките в Европа за извънредния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария например е предизвикало излизането на десетки хиляди работници по улиците, обясни Григорова.

На протеста бе изразено недоволство и срещу еднодневните трудови договори.

„В момента, в който дойде инспектор, набързо се надраскват няколко такива договора и останалите хора се прогонват от нивата. Те им служат за алиби, за да продължат да полагат недеклариран труд“, коментира експертът на КТ „Подкрепа“.

Според нея обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, коментира още Ваня Григорова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html