20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

САЩ обвиниха Русия и Иран в опит за намеса в президентските избори

Джон Ратклиф, снимка: интернет

Директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф обвини Русия и Иран в опит да се намесят в тазгодишните президентски избори в САЩ.

„Ние потвърдихме, че Русия и отделно Иран, са се сдобили с информация за регистрацията на американски избиратели“, заяви Ратклиф на пресконференция.

По думите му Иран е отговорен за изпращането на заплашителни имейли, които имат за цел да предизвикат социални протести и да навредят на президента Тръмп.

Ратклиф има предвид имейли, изпратени в сряда, които са оформени по такъв начин, сякаш са изпратени от групата „Горди момчета“, която подкрепя Тръмп. Избиратели на демократите в най-малко четири щата, включително Флорида и Пенсилвания, са получили подобни писма, в които са били предупредени: „Ще дойдем за вас“, ако не гласуват за Доналд Тръмп.

Американските разузнавателни агенции са предупреждавали и преди, че Иран може да се опита да се намеси в президентските избори и че Русия се опитва да му помогне. За операцията по сплашване на избиратели очевидно са използвани имейл адреси от списъците на избиратели, които съдържат партийните предпочитания, домашен адрес и могат да включват и имейл адрес и телефон.

САЩ няма да оставят без отговор новите опити за чуждестранна намеса в хода на американските избори, предупреди шефът на американското разузнаване. Заплашителните имейли се разследват, а източник от разузнаването заяви, че все още не е ясно кой стои зад тях.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html