четвъртък, 28 март 2024 г.

Цинизъм: Цветанов бие по властта с 24 сайта

Цветан Цветанов. Снимка: БНТ

Пропагандната война в българското медийно пространство става все по-ожесточена. Много трудно човек може да се ориентира коя медиа на кого е, кой я финансира, какви са нейните цели.

Най-новият участник на медийния фронт у нас е Цветан Цветанов. „Антени“ вече писа за флагмана в онлайн флотилията на „новия републиканец“ – „Топ Новини“. Докато той създава впечатление за сравнителна легитимност, прозрачност и обективност, останалата част от новинарската армада на Цветанов се е впуснала в мръсна, жълта и очерняща кампания срещу Бойко Борисов и ГЕРБ – и то анонимно. Освен бившия благодетел, на когото Цветанов целуваше ръка, мишена на медиите са и други функционери от ГЕРБ, както и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Не ни разбирайте погрешно, „Антени“ застава зад принципа, че всяка власт трябва да бъде критикувана и атакувана в медиите, стига в това да има резон и да се опира на фактите, тоест на истината. Всички сме свидетели, уви, че управляващите у нас говорят и вършат такива чутовно глупави и вредни неща, че фантазията и на най-добрите белетристи се оказва бедна. Но това да се прави от човека, който тъне в лукс благодарение на участието си в управлението, е меко казано нахално. Любителят на луксозни апартаменти се оказва любител и на медиите, а разнообразната продукция на неговите сайтове е направо стряскаща. Както е стряскаща и езиковата култура на възпитаника на ВИФ „Георги Димитров“.

Пропагандната машина на Цветан Цветанов няма как да не е на висотата на неговия интелект и на собственото му разбиране за ролята на журналистиката. Съвсем естествено въпросните сайтове създават вакханалия от лъжи, примесени с истини, които не само целят да очернят имиджа на Борисов и партньорите му, но да представят Цветанов като новия месия в родната политика. Спасителя в ръжта на българския народ.

Засега „Антени“ успя да открие 24 от тях. Те са разделени на 2 категории: новинарски и клюкарски. Има и един спортен.

Новинарски:

– narod.bg
– reporteri.bg
– alarma.bg
– novaplus.bg
– temi.bg
– dеbat.bg
– balgari.bg
– evromedia.bg
– govoriotkrito.bg
– people.bg
– vest.bg
– onlinemedia.bg
– bairak.bg
– livemedia.bg
– about.bg

Жълти:

– nie-jenite.bg
– bgtatko.bg
– paparak.bg
– zar.bg
– show.bg
– jilo.bg
– flip.bg
– mister.bg

Спортен:

– zasada.bg

Характерното за тях (а и за други подобни фалшиви или купени сайтове, от които да се пазите в бъдеще) е, че те нямат посочена почти никаква информация за себе си. На сайтовете не може да бъде открито нищо за това кой ги притежава, какъв им е адресът, кога са създадени, как да се свържете с тях. Единствено е дадена електронна поща, на която да пишете, ако желаете. Тя е обща за всички: hakifish7@gmail.com.

Именно така „Антени“ успя да разкрие всички свързани сайтове на Цветанов. След като наш източник ни разкри връзката на narod.bg с „републиканеца“, ние успяхме да проследим и намерим още 24 сайта, които посочват тази поща като единствена своя форма за контакт. Някои от тях имат хиляди последователи във Фейсбук, други стотици. Но всички са доста активни.

Друго характерно за тях е, че в повечето препечатват дословно едни и същи новини с едни и същи заглавия. Понякога най-много да сменят леко заглавието. Като примери за това прилагаме снимки от няколко от новинарските сайтове на Цветанов, направени на 15 октомври 2020 г.

Може да забележите еднаквите или доста сходни заглавия и новини, често дори снимките са идентични:

Дори клюкарският сайт „Жило“ е пуснал новина против ГЕРБ – за Лъчо Мозъка и лошите закуски в училищата. Малко извън контекст, но може би са се объркали при копи-пейста.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html