петък, 19 април 2024 г.

Първан Симеонов: България минава между капките, Борисов – между яйцата

Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР политологът Първан Симеонов.

Ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна, отбеляза Симеонов. По думите му толкова хора, които сега се събират сега на т. нар. Велики народни въстания, „през юли се събираха всяка вечер“.

„Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше „вливане“ на студенти“, допълни политологът. Според него протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

„Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България.“

Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари, прогнозира политологът. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Според него наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще им гледа сеира на другите.

ГЕРБ ще раздава до последно на принципа „да му мислят следващите, като толкова много знаят“, подчерта Симеонов. „Някъде дълбоко в себе си той (Бойко Борисов – бел. ред.) вярва, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ.“

Голямото ново в българския политически процес Симеонов вижда в това, че се синхронизират „неща, които иначе не могат да се понасят помежду си“, а голямата грешка на Борисов е, че е събрал всичките си разнолики политически противници в един лагер.

Мятане на яйца по сгради на държавните институции се превърна в един от хитовете на протестите.

„И това, което ще гледаме в следващите месеци е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт.  Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ.“

Относно прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. Първан Симеонов отбеляза, че засега „икономически България лекичко минава между капките“, а Борисов ще превърне това в своя полза.

„Неговите опоненти казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат – я, още от същото, че поне е познато. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. /…/ Той си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция.“

ДПС е като режисьор на пулт в българския политически живот, като диспечер, каза още Първан Симеонов пред БНР. „Вдига някой плъзгач, после го сваля, после вдига другия канал и го сваля. Друг е въпросът, че ДПС става все по-нежелан партньор.“

Според политолога вече трябва да гледаме на Европа не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо ежедневие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html