петък, 26 април 2024 г.

10 начина, по които моловете ви карат да харчите повече пари

Всеки от вас се е сблъсквал с този проблем – особено жените. Отивате в даден търговски център с цел да си купите точно определена вещ. Вместо това, прекарвате там няколко часа и излизате с маса покупки, половината от които не са ви необходими в този момент. Това изобщо не е случайно и вината не е ваша. Идеята за голям търговски център, за мол, е измислена до най-малките подробности. Основната цел е да ви накарат да купувате много. Ето 10-те начина, по които моловете ви принуждават за пазарувате повече, отколкото е необходимо.

 

  1. Има отделен етаж само за развлечения

Повече от половината време в мол клиентите губят не за пазар, а за ядене, кино, игри или просто среща с приятели. За тази цел има отделен един цял етаж само за развлечения. Колкото повече време стоите на този етаж, толкова повече се увеличава шанса да си купите още нещо.

10 особенностей торговых центров, из-за которых мы тратим намного больше, чем планировали

  1. Всички молове по света са планирани по „лабиринта на Грюн“

Първият мол е открит в САЩ (къде другаде може да е) през 1954 година. Негов архитект е Виктор Грюн. Още тогава той създава едно общо пространство, в което са събрани едновременно – покупки, общуване и развлечения. Хватката обаче е в друго. Грюн прави специална планировка, подобна на лабиринт. Идеята е гениална – хората просто се объркват и забравят за първоначалните си планове в кой точно магазин искат да отидат. А това ги кара да правят импулсивни покупки.

 

  1. Стъклените витрини са специално измислени

 

В търговските центрове всички магазини са огромни, стъклени витрини. Идеята е клиентите да видят максимума от вътрешните пространства. Откритите пространства дават възможност много лесно да се подведете и от коридора да влезете в магазина, дори да нямате нужда. Просто да погледнете. Мнозина от вас дори не осъзнават как са влезли в следващия магазин.

 

  1. Магазините са разпределени по категории

 

Когато магазините за едни и същи стоки, например обувки, са един до друг, скоростта на движение на клиента се забавя. Той започва да се оглежда дали случайно не е пропуснал някоя стока, за която изначално е дошъл в мола. Той минава бавно покрай всичките магазини с обувки и гледа какво има по витрините. За търговския център е важно той да набере смелост и да си купи още нещо.

10 особенностей торговых центров, из-за которых мы тратим намного больше, чем планировали

  1. Популярните брандове се намират във вътрешността

 

Забелязали ли сте, че магазините на известните марки се намират във вътрешността на моловете. Това изобщо не е случайно. Първите 5 метра след главния вход се смятат „за преходна зона“. В нея мозъкът на клиента все още обработва информацията – накъде да тръгне, по кой коридор или ескалатор.В тези метри човек просто не е в състояние да реши какво ще купи. Затова и известните марки се намират в по-удобните места на моловете.

 

  1. Магазини от различни ценови категории са на едно място

 

Това помага да се увеличи обхвата на магазините, които ще посетите. Отделно, помага на хората да преодолеят смущението от факта, че нямат достатъчно пари да си купят по-скъпата стока. Още един плюс  е т.нар. „апетит за покупки“. Ако клиентът няма достатъчно пари в себе си, той отива в по-евтиния магазин и така задоволява желанието си да купува.

 

10 особенностей торговых центров, из-за которых мы тратим намного больше, чем планировали

  1. Бавната музика ви кара да стоите повече време в мола

Много е важна музиката, която звучи в целия мол, а и в отделните магазини. Забележете, че тя никога не е бърза, а бавна и романтична. Едно изследване отпреди 20 години показва, че между музиката и пазаруването има пряка връзка. Бавната музика кара хората да проведат повече време в търговския обект и да похарчат с 30 %  повече. Точно обратното – бързата музика, или тежката, ще ви накара по-бързо да се махнете, при това без никакви покупки. Гениално простичко.

 

  1. Ескалаторите са далеч един от друг

 

Защо мислите ескалаторите се намират в четирите края на сградите? За да не се разкарвате? Точно обратното. Направени са така, за да минете покрай повече витрини и да си купите нещо. Освен това, ескалаторите никога не се намират до входовете. Идеята е не веднага да отидете на необходимия ви етаж и магазин, а преди това да се разходите, да си харесате нещо и да го купите.

 

  1. Атриумът създава особена атмосфера

 

Атриумът е вътрешното пространство на моловете. В повечето от тях то е така направено, че без да осъзнавате вие виждате пред себе си повечето магазини и какво се продава в тях. Отделно, атриумът създава усещането за природа, което ще ви накара да останете по-дълго време.

 

  1. Детските кътове за игра

 

Последната хитрост на търговските центрове са детските секции. На пръв поглед много удобно – децата си играят, занимават се, при това има и аниматори. Уловката е, че докато те си играят, вие ще имате повече време да обикаляте магазините и съответно да харчите пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html