петък, 29 март 2024 г.

Криворазбраната българска футболна цивилизация

Нов резил: България падна и от Уелс - Gol

Бисер Цолов*

Няколко часа преди поредния мач на българския национален отбор по футбол с Уелс, за пореден път чух по БТВ от един вицепрезидент на БФС, че причината за неуспехите през последните повече от 15 години е в клубовете и футболистите. Ръководителите на футболната ни централа са си свършили добре работата, но други би трябвало да носят отговорност за провалите. Разбира се, за всеки, който поне малко разбира от кибернетика, е ясно, че такава теза е пропита с посредственост, да не кажа нещо повече. Защото по аналогия от други социални области излиза, че за недоброто здравеопазване в България основната отговорност носят пациентите, медицинските сестри и лекарите, за недоброто образование – учениците и учителите, а за проблемите в енергетиката – най-вероятно виновни са електротехниците с фазомерите в ръка…. А тези, които вземат управленските решения за стратегическото и оперативно развитието на социалната система, са си свършили успешно работата, нищо че тя копае все по-дълбоко и по-дълбоко към дъното.

Безспорно с такова мислене на ръководителите българският футбол няма да тръгне напред. Непрекъснато повтаряните мантри за липсата на бази и на нов национален стадион, казани и днес, макар и в известна степен верни, не са основният проблем. Защото историята познава и други примери отпреди около 40 години, например. Времето, когато и аз бях дете и се занимавах с този спорт в един малък град. Спомням си, че за първи път излязох в официален мач на 11-12 години, а днес децата на тази възраст имат по 120-150 мача в различните формации (от 5:5 през 7:7 и нагоре). Спомням си, че детският ни отбор имаше общо 7-8 топки, които домакинът се налагаше да шие непрекъснато. Спомням си, че „върхът на сладоледа“ бе да имаш обувки „Стадион Габрово“, с които да играеш само ти, а не няколко деца от различните възрасти. А тренировките на естествена трева (за изкуствена да не говорим) бяха лукс, който само няколко пъти в годината заменяше сгуриените или асфалтови площадки. Разбира се, не във всички детски школи е било така, а и съзнавам, че едно подобно сравнение е доста дискусионно, някой би казал некоректно, но .. Но в школите работеха добри (квалифицирани) треньори, имаше изучавана от тях методика, планиране и отчетност, имаше добро за времето си научно осигуряване на спортната подготовка като важен държавен спортен и футболен стратегически приоритет…. И логично имаше и резултати – развиваха се таланти, изграждаха се футболисти, постигаха се успехи…

Казвайки тези неща, не твърдя, че носталгично трябва да се върнем към миналото.

Но твърдя, че настоящите управленски светила на българския футбол трябва най-после ясно да осъзнаят „криворазбраната си цивилизация“. А проблемът с квалификацията и непрекъснатата ефективна подготовка на треньорите, с научното осигуряване, методиката и контрола на спортната подготовка на подрастващите, с управлението (в т.ч. организацията) на състезателната дейност, с управлението на националните отбори и пр. и пр. са стратегически приоритети, решенията за които се вземат и отговорностите се понасят от тези, които управляват системата, а не от управляваните.

И в заключение си пожелавам изреченото от същия вицепрезидент през 2015 г. след загубата от Норвегия в София с 0:1, а именно, че това ни е нивото и трябва да свикваме (преведено от мен на по-разбираем език – „свикнем ли да падаме, проблемите на футбола ни се решават от само себе си“), да стане необходимата „отправна точка“ за изкореняване на глупостта от българския футбол.

 

  • Биceр Цoлoв e прoфecoр, дoктoр нa нaукитe. Прeдceдaтeл e нa прoгрaмнитe cъвeти в бaкaлaвърcкaтa и мaгиcтърcкaтa cтeпeн пo cпeциaлнocттa „Cпoртeн мeниджмънт“ в НCA „В. Лeвcки‘‘ и в прoдължeниe нa тринaдeceт гoдини e упрaвлявaл кaтeдрa „Мeниджмънт и иcтoрия нa cпoртa“. Ръкoвoдитeл нa Цeнтърa зa cлeддиплoмнa квaлификaции в Aкaдeмиятa. Aвтoр e нa мнoжecтвo книги и публикaции в oблacттa нa футбoлa, cпoртнaтa мeтoдикa и cпoртния мeниджмънт. В три пeриoдa e бил aнaлизaтoр нa прeдcтaвитeлния футбoлeн oтбoр нa ЦCКA, кaтo прeз ceзoн 2007/08 г. тимът пeчeли пocлeднaтa и eднa oт нaй-убeдитeлнитe cи шaмпиoнcки титли. Нaучeн ръкoвoдитeл e нa Димитър Бeрбaтoв, кoйтo e cтудeнт в мaгиcтърcкaтa прoгрaмa пo cпoртeн мeниджмънт. Члeн e нa Oбщecтвeния cъвeт пo физичecкo възпитaниe и cпoрт към Прeзидeнтa нa Бългaрия.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html