четвъртък, 25 април 2024 г.

Решетников: САЩ използват малките страни от Източна Европа срещу Русия

Леонид Решетников: Реальный брекзит постараются «замотать» | РИСИ

Страните от Източна Европа и някои страни от бившия Съветски съюз активно се използват от САЩ и НАТО за вербуване на руски граждани, заяви генерал Леонид Решетников от Службата за външно разузнаване. „Голяма част от малките страни, наши доскорошни съюзници от Източна Европа са мобилизирани в полза на нашите потенциални противници“, каза Решетников в интервю за сайта „Лента“. В последните години ФСБ и контраразузнаването се сблъскват с бивши наши колеги, които работят против Русия. Става дума включително за Украйна и Прибалтика. Много от тях се занимават с вербовката на свои стари познати, при това работещи в държавни структури или в стратгически предприятия.“

 

Кой е Леонид Решетников?

 

Леонид Решетников е бивш зам.шеф на руското външно разузнаване. В началото на 70-те години учи в Софийския университет и защитава аспирантура за ролята на българските политически емигранти в „строителството на социализма в СССР“. Според публичната му биография, през 1976 г. той става част от Първа главна дирекция на КГБ, външното разузнаване. Изкачва се до чин генерал-лейтенант и се пенсионира през април 2009 г.

Няколко дни по-късно президентът Владимир Путин го назначава за директор на новооснования Руски институт за стратегически изследвания. Всъщност това е аналитичният център на външното разузнаване, който е отделен в нова организация с държавно финансиране, в която работят предимно бивши високопоставени служители на специалните служби. Официалната цел на института е да подкрепя президента и другите органи на властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави. В редица държави РИСИ е подозиран в оказване на политическо влияние. Връзките между Решетников и председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов не са тайна. Двамата се наричат взаимно приятели.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html