събота, 20 април 2024 г.

Ким Чен Ун: „Ще продължим да засилваме армията си с цел самоотбрана и ядрено сдържане“

Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, ще продължи да засилва армията си, заяви днес севернокорейският лидер Ким Чен Ун на военен парад днес в Пхенян (в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия), предаде Франс прес.

Парадът бе излъчван пряко по севернокорейската държавна телевизия. Войници маршируваха по улиците на централен Пхенян и преминаха през главния площад на севернокорейската столица. Участващите в парада и зрителите нададоха радостни възгласи, когато Ким Чен Ун се появи на трибуната на сградата, от която държа речта си.

„Ще продължим да засилваме армията си с цел самоотбрана и ядрено сдържане“, изтъкна Ким по време на речта си на днешния военен парад. КНДР разполага със средства за сдържане, които й позволяват да се противопостави на всякакви заплахи, категоричен бе севернокорейският лидер. В същото време той отбеляза, че севернокорейската военна мощ не е конкретно насочена срещу някого.

Ким предупреди, че страната му ще мобилизира целия си ядрен арсенал, ако бъде застрашена, предаде Асошиейтед прес. Въпреки това севернокорейският лидер се въздържа от директни критики срещу Вашингтон по време на днешния военен парад, който бе проведен по-малко от четири седмици преди американските президентски избори на 3 ноември. Той предпочете да се фокусира върху послание към населението на собствената си страна, като призова севернокорейците да проявят твърдост в борбата с многобройните предизвикателства пред КНДР, сред които фигурират пандемията от коронавируса и тежките икономически санкции, въведени срещу Пхенян заради ядрената му програма. Ким увери, че към настоящия момент в Северна Корея няма нито един човек, заразен с коронавирус, предаде Франс прес. Севернокорейският лидер пожела „добро здраве на всички хора по света, които страдат“ от Ковид-19, и изрази надеждата си за сътрудничество с Южна Корея след края на пандемията от коронавируса.

„Надявам се, че свързаната с коронавируса криза ще бъде преодоляна“, каза Ким, цитиран от ТАСС.

Лидерът на КНДР благодари на военните за помощта, която са оказали на населението при серията от опустошителни бури през лятото, и изрази задоволство от положените усилия за предотвратяване на появата на коронавируса в Северна Корея, предаде Ройтерс.

На военния парад в Пхенян присъстваха също сестрата на Ким Чен Ун, Ким Йо чонг, представители на севернокорейското правителство и високопоставени военни командири.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи, че китайският президент е изпратил писмо на Ким, в което заявява, че Пекин ще продължи да защитава, укрепва и развива двустранните си отношения с Пхенян, предаде АП.

Освен това на парада беше показана и неизвестна досега междуконтинентална балистична ракета, по-голяма от всяка известна досега севернокорейска ракета. Тя беше превозвана на специална транспортна машина с най-малко 22 колела, съобщава Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html