четвъртък, 25 април 2024 г.

Откриването на града-призрак Вароша се отлага?

Съветът за сигурност на ООН призовава за отмяна на действията по откриване на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър – предаде БНР. Президентът на Съвета направи специално изявление тази нощ след като на закрити консултации бе обсъдена жалбата на Република Кипър.

Съветът за сигурност отново потвърждава статута на Вароша, както е посочен в предишните резолюции на ООН (550 от 1984 г. и 789 от 1992 г) и заявява, че не трябва да се предприемат никакви действия, които не са в съответствие с тях.

Съветът „изразява дълбоката си загриженост относно съобщението в Анкара на 6 октомври за откриване на бреговата линия във Вароша и призовава за отмяна на този начин на действие, както и за избягване на всякакви едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението на острова“, се подчертава в изявлението.

Съветът потвърждава също така ангажимента си за постигане на трайно, всеобхватно и справедливо уреждане на Кипърския въпрос, основаващо се на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в резолюциите на ООН.

Удовлетворението на кипърското правителство от позицията на Съвета за сигурност изрази постоянният представител на Кипър при ООН посланик Андреас Мавроянис. Той апелира към властите в окупираните територии и по-специално към Турция да прекратят и да оттеглят всички действия, които унищожават перспективите за решаване на Кипърския въпрос.

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър бе отворена за гражданите в четвъртък за първи път след 46 години. Правителството в Никозия заяви, че това нарушава резолюциите на ООН и подаде жалба в Съвета за сигурност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html